Hlavní obsah

Podniky v USA zrušily za červen 79 000 míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Zaměstnavatelé ve Spojených státech za červen zrušili 79 000 pracovních příležitostí. Jde o předběžný odhad, který zveřejnila agentura ADP Employer Services. Pokud se údaj potvrdí, byl by to největší pokles od listopadu 2002. Oficiální červnovou statistiku zveřejní americké úřady ve čtvrtek.

Článek

V anketě agentury Reuters ekonomové odhadovali, že zpráva ADP přinese ztrátu 20 000 příležitostí. V květnu vytvořil soukromý sektor ve Spojených státech 25 000 nových míst, i když proti původnímu předběžnému údaji 40 000 jde o revizi dolů.

Po zprávě ADP se akcie na amerických trzích vzdaly části svých dnešních zisků a dolar pokračoval v poklesu vůči euru. Obligace americké vlády, které si v dobách slabší ekonomiky vedou lépe, posílily. Slabší čísla z trhu práce podle investorů snižují pravděpodobnost, že by centrální banka Fed zvýšila v boji s inflací úroky.

Odhad ADP je nepříznivou předzvěstí před čtvrteční oficiální statistikou. Měsíční čísla z trhu práce patří mezi nejsledovanější údaje v kalendáři ekonomických indikátorů. "Vypadá to, že pořád sledujeme úbytek míst, když je hospodářský růst tak slabý," citovala agentura Reuters jednoho z ekonomů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám