Hlavní obsah

Česká vláda absolvuje mediální trénink pro předsednictví EU

PRAHA

Institut státní správy pořádá v současnosti více než stovku přípravných a jazykových kurzů pro české předsednictví v EU v roce 2009. Školit se ale nebudou jen úředníci, v polovině července absolvují mediální školení i členové české vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vládu Mirka Topolánka čeká dvoudenní školení na téma českého předsednictví v EU.

Článek

Podle vlády se bude předsednictví v EU, které pro Česko začne v lednu 2009, věnovat více než 1500 úředníků, z toho 365 je jich na nových, dočasně vytvořených místech. Jsou to vesměs lidé, kteří již mají zkušenosti ze státní správy, uvádí tým vicepremiéra pro EU Alexandra Vondry. Institut při ministerstvu vnitra pro ně organizuje jednodenní až dvoudenní kurzy.

Vzdělávat se budou ale nejen ministerští úředníci, ale i jejich nejvyšší nadřízení. V polovině července totiž čeká mediální školení také přímo členy české vlády. Na zámku Štiřín nedaleko Velkých Popovic jim budou dva dny přednášet renomovaní odborníci o EU, médiích, komunikaci a etiketě.

Úředníci budou ladit techniku vyjednávání i jazyky

V dalších kurzech, které jsou pro úředníky povinné, se vyučují například vyjednávací techniky a dovednosti a to, jak sám sebe nejlépe prezentovat. Jde například o dvoudenní akci pro předsedy pracovních skupin, k nimž promlouvají irští odborníci. Předsedové pracovních skupin v EU a jejich zástupci budou jedněmi z klíčových aktérů během šéfování v radě EU. Bude jich 150, většina už je vybrána.

Úředníci musí zlepšovat i své jazykové znalosti. "Jazyky jsou klíčové pro formální i neformální jednání. Zkoušky z jazyků jsou tedy povinné pro všechny úředníky," uvedla Michaela Jelínková, mluvčí vicepremiéra pro EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám