Hlavní obsah

V ČR je nedostatek sester, některé pečují o rakouské seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice je podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka stále velký nedostatek zdravotních sester. Vzdělané a jazykově vybavené sestry často hledají štěstí v sousedním Rakousku a Německu, kde si mohou vydělat mnohem více peněz. Některé z nich přitom pracují jako pečovatelky o staré a nemohoucí lidi, a to i na černo.

Článek

V Rakousku vyprší k 30. červnu státem stanovená lhůta pro registraci dosud ilegálně pracujících pečovatelek. Odhadem jich v zemi pracuje kolem 40 000 a pocházejí prý hlavně ze Slovenska, Polska a Česka.

V České republice pracuje 78 000 zdravotních sester. Průměrný plat sestry se započtením příplatků za směny se pohybuje kolem 21 000 korun měsíčně. Jako pečovatelky v Rakousku si mohou vydělat okolo 700 eur (18 200 korun) za dva týdny práce. Pečovatelky se u jednoho pacienta střídají obvykle dvě, vždy po dvou týdnech.

K nedostatku zdravotnického personálu v ČR přispívá podle Kubka i špatný zákon o vzdělávání zdravotních sester. "Nemáme jich dostatek a ty, co máme, se snažíme z nemocnic ještě vyhnat nesmyslnými požadavky na další doškolování; nejsme schopni zaplatit středoškolačky a snažíme se dělat ze sester vysokoškolačky," řekl Kubek.

Ministerstvo zdravotnictví chce od příštího roku dávat nemocnicím peníze na stáže a mzdu sester v oborech a regionech, kde jich je nedostatek. Nemocnice by se měly motivovat také k tomu, aby častěji nabízely kratší úvazky a práce tak byla atraktivní například pro matky s dětmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám