Hlavní obsah

Bill Gates odchází z vedení Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Na konci týdne odchází z vedení Microsoftu zakladatel firmy a nynější předseda správní rady Bill Gates. Pozornost investorů a analytiků se plně přesune na generálního ředitele společnosti Steva Ballmera. Gatesova éra končí právě ve chvíli, kdy se konkurenti z internetového sektoru snaží oslabit dominantní postavení Microsoftu na poli počítačového softwaru.

Článek

Gates, který se hodlá naplno věnovat charitě, sice zůstane předsedou představenstva bez výkonných pravomocí, budoucnost Microsoftu ale již bude napříště jen v Ballmerových rukou. "Microsoft musí přemýšlet o nějakých radikálních změnách v organizaci, nejen aby postavil na nohy internetovou divizi, ale aby nastartoval inovace i v některých dalších oblastech," řekl agentuře Reuters analytik Sid Parakh z firmy McAdams Wright Ragen.

Ballmer, který od Gatese převzal funkci výkonného šéfa již v roce 2000, nové konkurenční hrozby rozpoznal a nabídkou na převzetí průkopnické internetové firmy Yahoo za 47,5 miliardy dolarů letos učinil jeden z nejodvážnějších kroků v historii Microsoftu. Nezdar tohoto plánu však vystavil do plného světla slabé stránky Microsoftu na poli internetu. Firmě teď hrozí, že v rychle rostoucím a lukrativním světě internetové reklamy ještě prohloubí své zaostávání za Googlem.

Gates věnuje Microsoftu jeden den týdně

Gates bude nyní pro Microsoft pracovat jeden den týdně, zejména na zvláštních projektech, jako je internetové vyhledávání. Pozorovatelé soudí, že Gatesův odchod nebude mít na směřování firmy žádný větší vliv. "Bill a Steve se na firemní strategii vcelku shodují," řekl Rob Helm z nezávislé analytické firmy Direction on Microsoft. Oba se podle něj soustředí na ochranu dominantních aktivit, tedy Windows a Office, tak aby na tomto poli nevznikl žádný vážný konkurent.

Gates a Ballmer jsou dvěma největšími akcionáři Microsoftu. Gates má na firmě téměř devět procent akcií, zatímco Ballmer vlastní 4,4 procenta akcií. Během Ballmerova fungování v roli generálního ředitele se Microsoftu podařilo uhájit dominancí Windows a Office. Firma si také vybudovala úspěšnou divizi serverů a konzolou Xbox vstoupila na pole videoher.

Za Ballmera se tržby Microsoftu zvýšily ze 25 miliard dolarů v roce 2001 na letošních odhadovaných 67 miliard. Čistý zisk se v tomto období téměř ztrojnásobil na odhadovaných 21 miliard USD. Naopak cena akcií Microsoftu od roku 2001 klesla o 52 procent, což je více než 42 procent, o něž za tuto dobu klesl americký index technologického trhu Nasdaq, a mnohem více než jedenáctiprocentní pokles širšího indexu S 500.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám