Hlavní obsah

Americký AFL propustí během léta ve Stříbře 850 lidí

– PLZEŇ

Největší zaměstnavatel na Tachovsku, pobočka amerického výrobce kabelových svazků Alcoa Fujikura Czech ve Stříbře, propustí během léta téměř 850 z 2050 pracovníků. Odbory nyní vyjednávají, aby lidé dostali minimálně tříměsíční odstupné, zvýšit by ho chtěly ve vztahu k odpracovaným letům. Firma nezískala jednu z klíčových zakázek, část výroby přesune do Rumunska.

Článek

Firma v květnu neobdržela zakázku nové řady Volkswagenu EOS. Vedení tehdy odborům sdělilo, že nikoho nepropustí, ale pouze ukončí kontrakty s personálními agenturami, které do továrny vozí nájemní zaměstnance.Podle odborového předáka Dušana Bílka až nedávno oznámilo, že výrobu svazků pro nový vůz přesune v září do Rumunska, což se neobejde bez propouštění.

Podnik podle informací odborářů i zaměstnanců ukončí pracovní poměr s 523 kmenovými zaměstnanci, z nichž téměř polovina má smlouvu na dobu určitou, a 321 agenturními pracovníky. Výpověď mají dostat k 1. srpnu. Odbory nyní vyjednávají, aby lidé dostali minimálně tříměsíční odstupné, zvýšit by ho chtěly ve vztahu k odpracovaným letům.

Oficiální zpráva vedení podniku hovoří pouze o restrukturalizaci výroby svazků kvůli snížení objemů výroby a nepříznivému měnovému kurzu. "V důsledku toho přenese společnost určité části své výroby do Rumunska. Restrukturalizace se dotkne přibližně 276 zaměstnanců ve Stříbře," uvedl ředitel pro styk s veřejností Dave Bouffard z Alcoa Electrical and Electronic Solution.

Tachovský úřad práce má nyní v nabídce 800 volných míst. V okrese je velká poptávka od firem z průmyslové zóny CTPark poblíž Boru u Tachova. Podle starosty Stříbra Miroslava Nenutila začnou vznikat desítky pracovních míst od příštího roku v přebudovávaných kasárnách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám