Hlavní obsah

Jihomoravský kraj chystá inkubátor pro kreativní firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Jihomoravský kraj plánuje vybudovat v regionu centrum pro začínající kreativní firmy. Za zvýhodněné nájemné a s podporou poradců by v něm mohli začít podnikat designéři, oděvní návrháři, hudebníci a architekti. Jihomoravský kraj chce letos poskytnout první statisíce korun na projektovou přípravu. Když investici schválí zastupitelé, mělo by se stavět v roce 2010 nebo 2011.

Foto: archiv DuPont, Právo

Po technologických oborech mají nyní šanci dočkat se inkubátoru i mladí designéři, architekti a další kreativci.

Článek

Takzvaný podnikatelský inkubátor v Brně už funguje. Nabízí pomoc převážně firmám z oboru informačních technologií. Další zařízení tohoto typu se staví a budou ho využívat biotechnologické firmy. Vysoké učení technické kromě toho chystá strojírenský inkubátor. Zařízení zaměřené na kreativní firmy má mozaiku doplnit, řekl novinářům náměstek hejtmana Milan Venclík.

Jihomoravský kraj chce inkubátor postavit převážně za evropské peníze; dotace z Bruselu podle Venclíka použil kraj i v předcházejících případech. Kraj by tak platil zhruba čtvrtinu nákladů. Podle Venclíka by inkubátor měl nabízet asi 2 000 čtverečních metrů kanceláří pro zhruba 40 firem. Kde bude stát, se zatím nerozhodlo.

V kraji je dnes v inkubátorech 4 500 metrů čtverečních ploch, cílem je mít pro začínající podnikatele s nápadem 10 000 metrů prostor, řekl náměstek. Kraj buduje inkubátory ve spolupráci s vysokými školami. Pro nově zvažované zařízení bude podle Venclíka partnera teprve hledat.

Kraj vložil do podpory inovativního podnikání stovky milionů korun. Jen v letošním rozpočtu je na stavbu biotechnologického inkubátoru (INBIT) v rozpočtu 155 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám