Hlavní obsah

Na Ostravsku se objevuje fenomén „dědičné“ nezaměstnanosti

– OSTRAVA

Lidé se základním vzděláním jsou i přes celkové zlepšení situace na trhu práce v Moravskoslezském kraji při hledání pracovního místa stále méně úspěšní než jiní nezaměstnaní. Začíná se zde projevovat i fenomén „dědičnosti“ nezaměstnanosti – mladí lidé vyrůstají v rodinách, jejichž členové jsou dlouhodobě bez práce a oni sami tak vnímají nezaměstnanost jako normální stav.

Článek

"Poměrně silné zastoupení mezi uchazeči bez kvalifikace mají stabilně mladí lidé do 25 let," upozornila mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová. Ke konci loňského roku bylo evidováno v kraji asi 9150 uchazečů této věkové kategorie, přičemž téměř 36 procent mělo jen základní vzdělání. Podíl nekvalifikovaných uchazečů na celkové nezaměstnanosti se tak v regionu zvyšuje. Podle mluvčí je na vůbec nejhorší výsledku od roku 2000.

"Mladí lidé bez kvalifikace často pocházejí z rodin s dalšími nezaměstnanými členy a hrozí u nich zvýšené nebezpečí ‘dědičnosti’ nezaměstnanosti, která je již vnímána jako normální stav. Nemají zájem o spolupráci s úřadem práce a ani sami svoji situaci neřeší, neboť mívají nepřiměřené představy sami o sobě, nechtějí přijmout nekvalifikovanou práci, ale častěji vykonávají nelegální práci za výdělek na ruku," uvedla Baďurová.

Nejhorší šance mají absolventi základních škol

Úřady práce se snaží vést mladé nekvalifikované nezaměstnané zejména k tomu, aby se vrátili na střední školu a dokončili přípravu na zaměstnání. Podle Renaty Kadelové, která se na Úřadu práce v Ostravě věnuje mladistvým uchazečům, se vloni podařilo přimět k návratu na střední školu 86 těchto mladých lidí. To je podle ní přibližně stejný počet jako v předchozích letech.

Ve zvláště svízelné situaci jsou podle Baďurové absolventi základních škol, pokud se k tomuto handicapu ještě přidají vyšší věk či zdravotní omezení.

V Moravskoslezském kraji bylo ke konci května bez práce okolo 55.000 lidi. Míra nezaměstnanosti přitom dosahovala osm procent, což je tři procenta nad celorepublikovým průměrem. Za poslední rok se díky příznivému hospodářskému vývoji a příchodu nových investorů nezaměstnanost v regionu snížila o 2,9 procenta, přesto kraj vykazuje druhou nejvyšší nezaměstnanost v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám