Hlavní obsah

Němečtí otcové dávají přednost "mateřské" před nezaměstnaností

– BERLÍN

Němečtí muži zjevně dávají přednost odchodu na "mateřskou" dovolenou, než aby byli vedeni jako nezaměstnaní. Vyplývá to ze statistiky udělených rodičovských příspěvků, podle nichž podávají 12 procent žádostí muži. Německá ministryně pro záležitost rodin Ursula von der Leyenová hovoří o "novém hnutí otců".

Článek

Rodičovský příspěvek je relativně nový nástroj rodinné politiky v Německu. Od 1. ledna 2007 nahradil dřívější příspěvek na dítě do jednoho roku, jenž obnášel 300 eur (zhruba 7 300 korun) měsíčně. Ten na rozdíl od rodičovského příspěvku nebyl vázán na to, zda se některý z rodičů věnuje dítěti místo zaměstnání.

Rodičovský příspěvek tvoří 67 procent poslední měsíční čisté mzdy, nejméně však 300 a nejvíce 1 800 eur. Nárok na něj přitom mají nezaměstnaní, ženy v domácnosti i studenti, a vůbec všichni rodiče, kteří se po narození dítěte rozhodnou pro mateřskou dovolenou nebo alespoň nepracují na plný úvazek.

Ministryně v hodnocení dosavadních zkušeností s rodičovským příspěvkem vyzdvihla především skutečnost, že s dětmi doma zůstává stále více otců, jichž je nyní na "mateřské" pětkrát více než před zavedením příspěvku pro rodiče.

Statistici však dodávají, že každý čtvrtý otec žádající o rodičovský příspěvek, a tím i o mateřskou dovolenou, je nezaměstnaný. Navíc otcové s dítětem většinou bývají doma jen dva měsíce, zatímco ženy zpravidla využívají maximální dobu jednoho roku placené mateřské. I mezi ženami, které státní příspěvek dostávají, je přitom téměř polovina těch, které předtím nepracovaly. Většinou jde totiž o ženy v domácnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám