Hlavní obsah

VIDEO: Ministerstvo spravedlnosti chce zvýšit zaměstnanost vězňů

PRAHA

Ministerstvo spravedlnosti chce ve věznicích vytvořit více než 1000 nových míst – nejde však o pracovní místa, ale o místa pro vězně. O zaměstnanost jde ale také - ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ohlásil, že jedním z cílů resortu je zvyšování zaměstnanosti vězňů, která v současné době činí 60 procent.

Článek

Necelé dvě třetiny českých vězňů při výkonu trestu pracují. Ministerstvo chce jejich podíl zvýšit ze současných 60 procent na 65 procent. U vězně, který ve věznici pracoval, je podle statistik nižší pravděpodobnost, že se na svobodě opět vrátí k trestné činnosti. Z peněz, které si ve vězení vydělá, navíc může splácet svůj dluh lidem, jež svou trestnou činností poškodil.

Rozšířením vězeňské kapacity reaguje ministrestvo na skutečnost, že v České republice narůstá počet lidí odsouzených k trestu odnětí svobody. Počet vězňů se podle Pospíšila zvyšuje kvůli tomu, že česká justice pracuje rychleji a s větším počtem rozsudků logicky roste i počet odsouzených. "Mírný nárůst počtu vězňů lze očekávat i v dalších letech," doplnil ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Českým věznicím hrozí zhroucení

Do krizového stavu se během letošního roku mohou dostat české věznice. Není dost místa pro odsouzené. Už v současné době v nich sedí 19 450 lidí, což je zhruba...

Výběr článků

Načítám