Hlavní obsah

Od začátku roku odešlo z Českých drah téměř 2000 lidí

PRAHA

Úbytek drážních zaměstnanců pokračuje. Podle statistik Českých drah (ČD) odešlo od počátku roku 1800 lidí, čímž celkový počet zaměstnanců vůbec poprvé klesl pod 40 tisíc. Část zaměstnanců odešla do důchodu, další část zcela změnila zaměstnání. Informace o celkové výši odstupného dráhy nezveřejnily.

Článek

Z české železnice postupně mizí například závoráři, hradláři či hláskaři. V rámci úspor také na některých tratích přestali chodit průvodčí a jízdenky prodává a kontroluje přímo strojvedoucí.

Vedle dobrovolných odchodů a propouštění výrazně snižuje zaměstnanecké stavy také vládou naplánovaná restrukturalizace. Počátkem prosince loňského roku odešlo od mateřské společnosti zhruba 12 tisíc lidí do nově zformované firmy pro nákladní dopravu - ČD Cargo.

Další zásadní řez čeká České dráhy na přelomu června a července. Veškeré činnosti spojené s údržbou kolejí převezme od drah státní organizace Správa železniční dopravní cesty; v souvislosti s tím k SŽDC přejde 10 000 nynějších zaměstnanců ČD. Na začátku července by tak dráhy měly mít přibližně 29 000 zaměstnanců, a přenechat tak vůbec poprvé pozici největšího zaměstnavatele v ČR České poště (cca 37 000).

Odchodné až 170 tisíc korun na jednoho železničáře

Paradoxně s úbytkem zaměstnanců na dráze přibývá železničářských odborových organizací. Naposledy, k 1. květnu, ohlásil svůj vznik Svaz odborářů služeb a dopravy (SOSaD).Celkem tak při ČD působí osm odborových centrál, z nichž k nejvlivnějším a největším patří Odborové sdružení železničářů a Federace strojvůdců.

Na letošní rok si odbory vyjednaly mzdový růst 7,6 procenta. Průměrná mzda na dráze bez takzvaných ostatních osobních nákladů je v současnosti 24 417 korun. Právě odbory výrazně ovlivnily podobu sociálního programu pro propuštěné zaměstnance, který nyní na dráze funguje.

Program počítá do roku 2010 s nedobrovolným odchodem až 4000 zaměstnanců, pro které vláda vyčlenila 684 milionů korun jako odchodné. Jestliže opravdu odejde všech 4000 zaměstnanců, sociální "polštář" představuje v průměru více než 170 000 korun na jednoho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám