Hlavní obsah

V Evropské unii je 16 miliónů nezaměstnaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Počet nezaměstnaných v celé EU byl v dubnu 16,047 milionu. Míra nezaměstnanosti v Evropské unii i v eurozóně zůstala v dubnu na březnové úrovni, v meziročním srovnání se však výrazně snížila. Ve 27 zemích EU nezaměstnanost činila 6,7 procenta, v zemích eura byla 7,1 procenta. Vyplývá to ze zprávy evropského statistického úřadu Eurostat.

Článek

Počet nezaměstnaných v celé EU byl v dubnu 16,047 milionu. Proti stejnému měsíci loni se snížil o 1,1 milionu, proti březnu však stoupl o 16.000. V zemích eurozóny počet nezaměstnaných meziročně klesl o 0,4 milionu na 11,072 milionu. V dubnu 2007 nezaměstnanost v EU činila 7,2 procenta a v eurozóně 7,5 procenta.

V České republice míra nezaměstnanosti podle harmonizovaných údajů EU klesla na 4,4 procenta z březnových 4,5 procenta a z 5,6 procenta v dubnu 2007. Podle domácích statistik se snížila na devítileté minimum na 5,2 procenta. Na Slovensku nezaměstnanost sestoupila na deset procent z loňských dubnových 11,4 procenta, avšak ve srovnání s březnem se mírně zvýšila o 0,1 procentního bodu.

Nezaměstnanost v EU zůstává nad úrovní USA i Japonska

Z jednotlivých členských zemích je nejnižší míra nezaměstnanosti v Dánsku (2,7 procenta) a Nizozemsku (2,8 procenta). Nejvyšší má Slovensko a Španělsko (9,6 procenta).

V meziročním srovnání klesla nezaměstnanost ve 24 zemích EU, ve třech stoupla. Nejvýraznější pokles byl patrný v Polsku, kde se nezaměstnanost snížila o 2,4 procentního bodu na 7,7 procenta, ale také v Bulharsku a na Slovensku. Naopak nejvíce stoupla ve Španělsku a v Irsku.

Nezaměstnanost v EU zůstává i nadále nad úrovní USA a Japonska, i když metodiky výpočtů se od sebe liší. V USA činila míra nezaměstnanosti v dubnu pět procent a v Japonsku čtyři procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám