Hlavní obsah

Ford by mohl propustit více než 2 000 zaměstnanců

DETROIT

Americká automobilka Ford Motor by mohla propustit více než 2 000 zaměstnanců ve Spojených státech poté, co zhoršené ekonomické podmínky narušily její plány na obrat v hospodaření. Informoval o tom dnes podle agentury AP list Detroit News. Automobilka na konci března zaměstnávala celkem 244 000 lidí.

Článek

Společnost Ford minulý týden oznámila, že ve zbytku letošního roku dále sníží výrobu automobilů, aby se přizpůsobila klesajícímu domácímu trhu. Dodala, že již nepočítá se splněním svého klíčového cíle obnovit ziskovost do příštího roku. Podle mluvčího firmy však zatím ohledně propouštění nepadlo žádné konečné rozhodnutí.

Ford utrpěl v roce 2006 rekordní ztrátu 12,6 miliardy dolarů. V loňském roce ztrátu snížil na 2,7 miliardy dolarů. Letos firma v rámci snahy o zlepšení hospodářských výsledků prodala své britské luxusní značky Jaguar a Land Rover indické automobilce Tata Motors za 2,3 miliardy dolarů.

Celkový prodej automobilů ve Spojených státech se loni snížil téměř o tři procenta na 16,14 miliónu vozů. Dostal se tak na nejnižší úroveň od roku 1998.

Americké spotřebitele loni od nákupů odrazovaly nebývale vysoké ceny pohonných hmot, propad trhu s bydlením a celkově slabší růst americké ekonomiky. Země však zůstává s velkým náskokem největším trhem s automobily na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám