Hlavní obsah

Čtyři z pěti Čechů považují výši důchodů za nedostatečnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Více než čtyři pětiny Čechů považují starobní důchody za nepřiměřeně nízké a bezmála tři čtvrtiny lidí si myslí, že jsou důchody nedostatečné k pokrytí základních potřeb důchodců. Čtyři z pěti obyvatel se domnívají, že současný důchodový systém neumožňuje prožít důstojné stáří. Důchodovou reformu považují za bezpodmínečně nutnou.

Článek

Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM. Současnou podobu důchodového zabezpečení je podle 43 procent lidí nutné zásadně změnit, uvádí STEM. Hodnocení výše starobních důchodů a kvality důchodového systému závisí především na věku, materiálním zajištění domácností a na politických preferencích občanů.

Sami důchodci byli ve svých odpovědích ještě mnohem kritičtější. Celých 92 procent důchodců tvrdí, že současné důchody nejsou přiměřené, téměř 90 procent důchodců má za to, že dnešní systém důchodového zabezpečení jim neumožňuje strávit důstojné stáří a čtyři pětiny penzistů tvrdí, že průměrný starobní důchod nestačí na pokrytí základních potřeb důchodců.

Lidé vidí penzijní reformu jako neodvratitelnou

Důchodová reforma se u nás již stala evergreenem společensko politických debat. Mezitím, co politikové o ní léta jen hovoří a v praxi se nanejvýš odhodlávají jen k malým dílčím úpravám, v názorech občanů sílí přesvědčení, že bez podstatných změn nebo úplně jiného důchodového systému se do budoucna neobejdeme.

Zatímco na konci devadesátých let byl poměr mezi stoupenci a odpůrci zásadní důchodové reformy téměř vyrovnaný, v posledních letech je již zcela zřejmé, že idea radikální přeměny systému důchodového zabezpečení v názorech veřejnosti jasně vítězí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám