Hlavní obsah

Z armády odcházejí piloti stíhaček Gripen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři piloti stíhaček Gripen opustili české letectvo, další z nich odchod zvažují. Letectvo tak přichází o stovky miliónů korun, které investovalo do jejich výcviku. Za jejich odchodem stojí především nespokojenost s platem, který činí sotva třetinu toho, kolik berou jejich kolegové pilotující v civilních společnostech.

Článek

Jedním ze tří pilotů, kteří odešli, je i bývalý velitel letky Michael Borůvka. Mezi dvacítkou českých elitních stíhačů panuje podle Hospodářských novin, které informaci přinesly svém dnešním vydání, zásadní nespokojenost s platem.

Ten údajně v průměru činí 35 000 korun hrubého, zatímco v civilních leteckých společnostech přesahuje 100 000 korun.

Ministerstvo obrany nevidí v odchodech pilotů problém. Fluktuace je prý běžná u celého letectva a odcházející piloty se zatím vždy podařilo nahradit. Na podzim mají začít trénovat čtyři noví stíhači.

Podobná situace nastala podle HN naposledy v roce 2004, kdy letectvo náhle opustila desítka špičkových pilotů, kteří pak nastoupili u Českých aerolinií. Polovina z nich tehdy měla začít létat právě na gripenech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám