Hlavní obsah

Penzijní připojištění už mají čtyři milióny Čechů

PRAHA

Počet lidí s penzijním připojištěním přesáhl koncem letošního prvního čtvrtletí podle evidence ministerstva financí (MF) čtyři milóny. Celý sektor penzijního připojištění si tak udržuje nadále svůj růstový trend. Na konci března mělo podle údajů Asociace penzijních fondů penzijní připojištění 4,056 miliónu osob, což bylo o 94 000 lidí více než v závěru roku 2007.

Článek

Roste také objem vypláceného státního příspěvku, který stát poskytuje ze zákona ve prospěch účastníků penzijního připojištění. Za první čtvrtletí vyplatí MF státní příspěvek 1,2 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 11 procent. Meziroční měsíční příspěvek na účastníka se zvýšil o 1,4 procenta na 105 Kč.

Stoupá i počet penzijních připojištění, u kterých je evidován alespoň jeden příspěvek zaměstnavatele svému zaměstnanci. K 31. březnu jejich počet dosáhl 1,155 miliónu. Z toho aktuálně přispívají zaměstnavatelé na 868 000 připojištění svým zaměstnancům, upozornil náměstek ministra financí Milan Šimáček.

Domácím penzijním fondům klesl v prvním čtvrtletí zisk na 560 miliónů korun z 1,4 miliardy korun ve stejném období loni. Důvodem byl nepříznivý vývoj kapitálového trhu. Objem peněz evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění se v prvním kvartále zvýšil o pět miliard na 167,2 miliardy Kč. Meziroční nárůst činil 25 miliard korun.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, z původních 44 fondů jich zbylo deset. Loni na jaře přibyl nový PF Aegon. Vstup na trh připravuje PF Atlantik ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám