Hlavní obsah

Povolání, které vás rychle vrátí zpět na stromy

Kariéra, E. Straka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neexistuje snad nikdo, kdo by někdy v životě nevylezl na nějaký strom. Někteří jedinci ale takovému stromo-lezení propadli natolik, že se stali profesionálními arboristy, lékaři stromů. Lezení po stromech je ale oficiálně i sportem a účinnou formou relaxace. A ke všemu je to i zajímavě rostoucí byznys.

Článek

První škola tohoto sportu – Tree Climbing International (TCI) – vznikla v roce 1983 v americké Atlantě a od jejího založení jí prošlo už přes sto tisíc lidí. Šplhání po stromech funguje celkem jednoduše - „šplhavec“ je zavěšen na lano a jen za pomoci vlastních rukou a nohou se souká do tiché koruny stromu.

Lidé, kteří by si takového zážitku chtěli bezpečně užít ale budou muset zapátrat, aby nějakou tu certifikovanou školu rekreačního šplhání po stromech objevili. Po celém světě je jich totiž jen asi pětadvacet. V Česku dokáže tuto aktivitu nabídnout jen několik málo profi lanových center, spíše ale jako zážitkovou činnost, než jako akreditovaný kurz.

Kdo ale stromo-lezení jednou propadne, většinou ho šíří intenzivně dále a přivádí k němu stále nové a nové lidi. I to je důvod, proč zahraniční stromo-lezecká centra velmi slušně ekonomicky prosperují. K založení takové školy je ovšem potřeba získat instruktorské zkoušky a certifikaci, kterou poskytuje například právě TCI nebo různá arboristická centra.

Svět milovníků šplhání na stromy je totiž navzájem dost těsně provázaný, jde spíš o jakousi „zelenou“ komunitu a žádná ze škol se nesnaží agresivně získat vedoucí pozici na trhu. Stromo-lezení je zajímavé i pro dodavatele sportovního a lezeckého vybavení, kteří v něm nalézají poměrně slušný odbyt.

Jediné co se může stát opravdovou zábranou v úspěchu stromolezce je člověk sám o sobě - to, že fobie z výšek není přítelem této činnosti, asi není nutné zdůrazňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám