Hlavní obsah

ČR a Slovensko si polepšily v žebříčku konkurenceschopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Česko a Slovensko si letos v žebříčku konkurenceschopnosti světových ekonomik shodně polepšily o čtyři příčky. Obě země tak v přehledu 55 ekonomik pronikly do třetí desítky - Česko je 28. a Slovensko dvě místa za ním. Žebříček sestavovaný od roku 1989 švýcarským Institutem pro rozvoj managementu (IMD) vedou nadále Spojené státy.

Článek

Pořadí na prvních třech místech indexu se proti roku 2007 nezměnilo. Za ekonomikou USA následuje Singapur a třetí je Hongkong, za nímž o dvě místa nahoru poskočilo Švýcarsko. Mezera mezi USA a zeměmi na dalších příčkách se ale podle IMD neustále zmenšuje.

Česká republika je v žebříčku z nových zemí Evropské unie druhá za Estonskem. Vedle Polska udělalo loni největší skok Slovinsko, které loni zavedlo euro, a polepšilo si tím o osm míst. Ze států visegrádské čtyřky se nejníže umístilo Polsko, i když i to se zlepšilo o osm příček. Pohoršilo si naopak Maďarsko.

Index konkurenceschopnosti ekonomik porovnává a hodnotí 331 různých kritérií rozdělených do čtyř základních oblastí - ekonomický rozvoj, efektivita vlády, podniková sféra a infrastruktura. Kromě statistických údajů do žebříčku vstupují také subjektivní hodnocení vrcholných manažerů v jednotlivých zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám