Hlavní obsah

Peníze můžou růst i na stromech

Kariéra, E. Straka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk, jenž v současné době uvažuje o podnikání, si většinou zvolí oblast informačních technologií nebo služeb. Do zemědělství se hrne málokdo, není proto divu, že věk pracovníků v zemědělské prvovýrobě se pohybuje okolo padesáti let. Přísunu mladých lidí by mohly napomoci podpory pro začínající farmáře, například v tom, aby dokázali vypracovat svůj podnikatelský plán.

Foto: Archiv, Právo

Jablka jsou z hlediska investic perspektivní komoditou.

Článek

Jako zajímavá příležitost se jeví pěstování ovoce, například jablek, která mají celkem slušnou perspektivu. Jablka totiž tvoří dvanáct procent celosvětové produkce ovoce a jsou po banánech, hroznech a pomerančích čtvrtým nejvýznamnějším ovocným druhem.

V Evropě jsou jablka spolu s citrusy nejkonzumovanějším ovocným druhem, v České republice se jich v porovnání s ostatními státy Evropské unie spotřebuje nejvíc, zhruba 24 kg na osobu ročně.A co je nejzásadnějším faktem pro nového podnikatele - množství vypěstovaných jablek v České republice tuzemský trh nepokryje.

Konkurence v produkci jablek je sice velká, převážně polská, ale i tak má začínající český sadař slušnou šanci uspět. Nemusí totiž hned začít s „velkým“ konkurenčním bojem a pokoušet se porazit velké zahraniční producenty, ale spíš se soustředit na místní trh, kde může patřičně zdůraznit vysokou kvalitu svých jablek. Což se mu, v případě, že by zkoušel prorazit do obchodních řetězců, podaří jen stěží.

Příležitosti ve zpracování přímo navazují

Pokud by se podnikateli zdálo, že soustředit se jen na pěstování jablek je vzhledem ke značné konkurenci velká sázka do loterie, může „pojistit“ a pěstování jablek zkombinovat s jinou oblastí tohoto podnikání, a sice se zpracováváním a skladováním tohoto ovoce. V České republice totiž zpracovatelský průmysl téměř vymizel.

Další z možností, jak podnikat v sadovnictví, je založení biofarmy. Poptávka po biopotravinách totiž stále roste, proto stát plánuje zvýšit finanční podporu na jejich propagaci. Takže se dá dost dobře předpokládat, že díky zvýšení objemu peněz v tomto odvětví, by ekologické sadovnictví mělo v brzké době zaznamenat doslova boom.

K tomuto druhu podnikání by mohlo přitáhnout nové lidi i to, že se plánuje zjednodušit legislativu a registraci ekologických zemědělců. Ne každý zemědělec je totiž ochoten akceptovat nadúrodu úřednických lejster...

Reklama

Související články

Zelené podnikání je na vzestupu

Zhoršující se stav životního prostředí přeje zavádění ekologických výrobních technologií. Ty ovšem prospívají nejen prostředí, ale i podnikatelům. Podle...

Výběr článků

Načítám