Hlavní obsah

Česku nejvíc chybí řemeslníci, stavební dělníci a řidiči

PRAHA

Nejžádanějšími pracovníky na domácím trhu práce jsou řemeslníci, dělníci ve stavebnictví a řidiči. První místo pro kvalifikované řemeslníky v Česku zároveň odráží situaci v ostatních evropských zemích, kde jsou tyto pozice vždy mezi dvěma nejžádanějšími.

Článek

Podle průzkumu společnosti Manpower je mezi řemeslníky je největší zájem o elektrikáře, tesaře, truhláře a zedníky. V první desítce nejžádanějších povolání se dále objevují obsluha výrobních strojů, technik, lékař a jiný neošetřující zdravotní personál, šéfkuchař či kuchař, technický inženýr, obchodní zástupce a účetní a finanční personál.

První místo pro kvalifikované řemeslníky v Česku zároveň odráží situaci v ostatních evropských zemích, kde jsou tyto pozice vždy mezi dvěma nejžádanějšími. Výjimkou je Nizozemsko, kde je největší sháňka po technicích.

Letos poprvé se mezi první tři nejpoptávanější profese v Evropě dostali i řidiči, zatímco poprvé od začátku organizování dotazníku z žebříčku Top 10 vypadli šéfkuchaři a kuchaři.

Místa se nejhůř obsazují v Rumunsku a Japonsku

Z celosvětového pohledu se nedostatek odborníků jako nejpalčivější jeví především v Rumunsku, kde 73 procent dotázaných zaměstnavatelů nemůže nalézt ty pravé kandidáty, v Japonsku je to 63 procent firem, v Hongkongu 61 procent.

Největší nárůst těchto obav ve srovnání s minulým rokem zaznamenali v Hongkongu. Značný nedostatek kvalifikovaných kandidátů je také ve Velké Británii, Indii, Irsku a Číně.

Největší nárůst těchto obav ve srovnání s minulým rokem zaznamenali v Hongkongu. Značný nedostatek kvalifikovaných kandidátů je také ve Velké Británii, Indii, Irsku a Číně.

Celosvětově nejhůře obsazovanými pozicemi jsou pro rok 2008 opět kvalifikovaní řemeslníci, což se vedle Česka týká také Německa, Británie, Francie, Kanady či Polska. Celosvětově druzí obchodní zástupci jsou pak na prvním místě žebříčku v Japonsku, Hongkongu, Singapuru a na Novém Zélandu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám