Hlavní obsah

Firmy zaměstnávají stále více lidí přes agentury

– BRNO

Odboráři chtějí omezit stále častější zaměstnávání lidí ve firmách přes agentury. Je podle nich nesystémové a v podnicích způsobuje spíš problémy. Firmy to vidí jinak, je to pro ně levnější a jednodušší cesta, než přijmout kmenového zaměstnance. Na agenturní zaměstnance se totiž nevztahuje kolektivní smlouva a firmy jim nemusí poskytovat žádné benefity.

Článek

Systém agenturního zaměstnávání proto využívají zaměstnavatelé čím dál hojněji. Ve velkých brněnských firmách zaměstnávají přes personální agentury i stovky lidí. "Z analýz, které si naše agentura dělá, lze ale říci, že za posledních pět let je zájem o agenturní zaměstnance vyšší," řekl ředitel agentury Sodat Milan Vyleťal.

Pro podniky je to levnější a jednodušší než přijmout kmenového zaměstnance a většinou si možnost pochvalují. Na agenturní zaměstnance se například nevztahuje kolektivní smlouva, takže nemají zajištěn ani pravidelný růst mzdy, ani další zaměstnanecké výhody jako stravenky nebo příspěvky na penzijní připojištění.

Mezi agenturními pracovníky jsou z velké části cizinci. Potvrzuje to například blanenská Celestica Ráječko. Při předloňském náboru tisícovky zaměstnanců už neměla kam sáhnout. Obrátila se na personální agentury, a ty vybraly 570 pracovníků ze zahraniční, které firma zaměstnala brigádně.

Přes agentury pracují i špičkoví specialisté

Agenturní zaměstnávání už není dávno zaměřeno pouze na zajištění dostatku dělníků na výrobních linkách. Například agentura Manpower zaměstnává v České republice několik tisíc vysoce kvalifikovaných odborníků z celého světa, mj. i v pražské pobočce IT společnosti Hewlett-Packard.

Nicméně ani agentury nemají recept na úspěch. Kvůli nedostatku kvalifikované pracovní síly agentury často neumějí vždy zajistit vhodné a kvalifikované uchazeče. Často loví ve stejných vodách, jako firmy – tedy mezi klienty úřadů práce. Vybírají tak duplicitně ze stejných seznamů, jako to dělají sami zaměstnavatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám