Hlavní obsah

Radnice Prahy 1 zaměstná bezdomovce

PRAHA

Radnice Prahy 1 chce zapojit bezdomovce do úklidu ulic. Chce tím zlepšit jejich sociální situaci. Zaměstnávat by chtěla zejména lidi bez střechy nad hlavou, kteří žijí přímo na ulici a ostatním obyvatelům nejvíce vadí. Bezdomovcům nabízí Praha 1 za úklidové práce odměnu 50 Kč hrubého za hodinu.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Bezdomovci by měli nejprve uklízet ulici Na Florenci a část Vrchlického sadů před hlavním nádražím. Práce by měla trvat čtyři hodiny denně. Na bezdomovce bude při práci dohlížet člověk, který jim také rozdá nářadí a vesty. Bude hodnotit kvalitu jejich práce a potom, co pracovní náčiní odevzdají, jim vyplatí odměnu.

Nový záměr se bude zkoušet ve spolupráci se sdružením Naděje do konce června. Potom se vyhodnotí a radnice se rozhodne, zda v něm bude pokračovat. Náklady na pilotní projekt se očekávají kolem 100 000 korun.

Podle posledního sčítání magistrátu je v Praze kolem 2 000 bezdomovců. Přibližně tisícovka lidí žije na ulici. Další lidé bez střechy nad hlavou navštěvují střediska humanitárních sdružení. Také magistrát se snaží bezdomovce zaměstnávat. V uplynulých měsících zajistil několika desítkám z nich práci v různých plzeňských firmách, které jim nabídly i ubytování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám