Hlavní obsah

Na severu Moravy prý díky továrně Hyundai stoupá porodnost

FRÝDEK-MÍSTEK

Na Frýdecko-Místecku se rodí více dětí. Zásluhu na tom mají silné populační ročníky ze 70. let minulého století, které nyní zakládají vlastní rodiny. Odborníci ale nevylučují, že určitou roli sehrává i příchod jihokorejské automobilky Hyundai do nošovické zóny. Silný investor totiž zaručuje růst celého regionu a dobré vyhlídky do budoucnosti.

Článek

Teorie o vlivu nového silného zaměstnavatele na nárůst porodnosti zazněla na tiskové konferenci frýdecko-místeckého úřadu práce.

"Počty vyplacených dávek porodného a rodičovského příspěvku měly po dlouhou dobu klesající tendenci. Za první čtvrtletí roku 2008 došlo meziročně k nárůstu počtu vyplacených porodných o 18,4 procenta, v rodičovském příspěvku o 5,5 procenta," uvedla vedoucí odboru státní sociální podpory Alena Mohylová.

Vyšší porodnost je signálem prosperity

Podle ředitele úřadu práce Libora Černého je vyšší porodnost signálem prosperity, větší poptávky i stabilizace hospodářského prostoru. V průmyslové zóně Nošovice, kde Hyundai buduje svou první evropskou automobilovou továrnu, našlo podle něj loni uplatnění několik desítek nezaměstnaných uchazečů.

Letošní odhady jsou mnohem vyšší. Díky rozvoji regionu po příchodu firmy Hyundai by letos mohlo najít pracovní uplatnění až 3 000 lidí.

Okres Frýdek-Místek zažívá masivní pokles nezaměstnanosti. Ta během loňska poklesla o 3,3 procenta, do konce března pak o další necelé procento. "Dynamika poklesu je větší než za první tři měsíce loňského roku. Od ledna do konce března ubylo z evidence 996 nezaměstnaných. Počet volných míst se drží na hranici kolem 1 600 až 1 700," uvedl Černý.

Míra nezaměstnanosti v regionu, která se tak pohybuje kolem 6,7 procenta, by na konci roku mohla jít pod šest procent. Republiková míra nezaměstnanosti je aktuálně 5,6 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám