Hlavní obsah

Sedm z deseti lidí by dalo nezaměstnaným jen minimální podporu

PRAHA

Sedm z deseti Čechů a Češek by dávalo nezaměstnaným jen minimální podporu, aby byli nuceni si rychle hledat práci. Tři pětiny dospělých si myslí, že současné dávky k hledání místa dostatečně nemotivují a není je třeba zvyšovat. Proti loňsku se názory zmírnily. Lidé jsou k nezaměstnaným a podporám smířlivější a vstřícnější.

Článek

Za poslední rok přibylo osob, podle nichž by měl stát dávat lidem bez práce víc peněz. Myslí si to 38 procent dotázaných, loni to bylo 28 procent. Nejvíc zastánců mělo zvýšení podpor v roce 1999, kdy se k němu klonilo 45 procent Čechů a Češek. V letech 2001, 2004 a 2005 tento názor mělo zhruba tolik dotázaných jako nyní.

Ubylo také lidí, kteří si myslí, že výše dávek k hledání místa nemotivuje. V současnosti jsou o tom přesvědčeny tři pětiny dotázaných. Loni, v roce 2005 i 2004 měly tento názor téměř tři čtvrtiny dospělých.

Vyplývá to z výsledků dubnového výzkumu agentury STEM, které dnes ČTK obdržela. Zapojilo se do něj 1341 lidí.

Přísnější by byli vysokoškoláci a stoupenci ODS

Autoři připomínají, že benevolence lidí k podpoře nezaměstnaných roste zrovna v době, kdy je hledání práce mnohem jednodušší než v minulých letech a kdy nezaměstnanost klesá. Podle nich za tím mohou být reformní snahy vlády i obecné přesvědčení, že politické vedení sociální zajištění podceňuje.

K přísnějším pravidlům se častěji kloní vysokoškoláci. Méně nekompromisní bývají lidé se základním vzděláním. O nezbytnosti motivovat k hledání práce minimální podporou jsou nejčastěji přesvědčeni příznivci ODS, nejméně pak stoupenci KSČM.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám