Hlavní obsah

Čeští záchranáři cvičí v Polsku zásah po havárii letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA/PRAHA

Čeští záchranáři trénují své schopnosti na mezinárodním cvičení COOperation 2008 v Polsku. Několikadenní akce je zaměřena na vyprošťování lidí z trosek budov a ze zničených dopravních prostředků, s čímž mají čeští záchranáři zkušenosti z domova i ze světa. Týmy z několika zemí se sjely do polského vojenského výcvikového prostoru u města Žagaň.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Námětem cvičení je vyprošťování osob po havárii velkého letadla v městské zástavbě (ilustrační foto)

Článek

Kromě našich záchranářů jsou na místě polské týmy, jednotky ze Slovenska, Maďarska, Belgie, Německa a Ruska.Účastníci, kterých je okolo 1100, v rámci cvičení používají švédskou polní nemocnici.

Námětem akce je havárie velkého letadla, které při pádu narazí do nákladního vlaku převážejícího chemikálie z blízké továrny. Exploze značně poškodí okolní městskou zástavbu. Pod desítkami budov jsou uvězněny stovky lidí a hrozí úniky nebezpečných látek. Úkolem záchranného týmu je co nejrychleji nalézt pod troskami zasypané osoby a zachránit je.

Oba české týmy, které se cvičení účastní, mají podle mluvčího generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Petra Kopáčka dohromady 40 členů. Jednotkám jsou k dispozici speciální vozidla a vyhledávací a vyprošťovací zařízení. Mají i vybavení pro práci ve výšce a vyprošťování lidí v extrémních podmínkách.

Zásah po celém světě do několika hodin

Zvláštní záchranné jednotky, takzvané USAR týmy (Urban Search and Rescue Team - vyhledávací a záchranný tým), tvoří vedle hasičů i lékaři a kynologové se speciálně vycvičenými psy. Kopáček upřesnil, že USAR se soustředí na vyhledávání a záchranu lidí ze zřícených budov, například po zemětřesení. Tato jednotka je kdykoliv připravena během několika hodin vyrazit a poskytnout pomoc v zahraničí.

Naostro čeští specialisté zasahovali například předloni na podzim po zemětřesení v Pákistánu či na konci roku 2003, kdy pomáhali při vyhledávání a záchraně lidí zavalených po silných zemětřeseních v Íránu a v Alžírsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám