Hlavní obsah

Počet Čechů pracujících za hranicemi se od roku 2006 zdvojnásobil

PRAHA

Ve dvou desítkách evropských zemí loni podle dostupných údajů pracovalo 76.400 Čechů. Za poslední dva roky se tak počet víc než zdvojnásobil. Vyplývá to z údajů ministerstva práce, nemusí jít ovšem o definitivní čísla. V některých zemích totiž pracovníci nemusejí ukončení zaměstnání oznámit. Suverénně nejvíce u Čechů pracuje v Británii, následuje Německo a Irsko.

Článek

Nejvíc českých občanů loni působilo v Británii. Bylo jich 30.000. V předchozích dvou letech se jejich počet pohyboval kolem 17.500. V roce 2007 přibylo českých pracovníků i v Německu. Úřady jich evidovaly téměř 13.600, o rok dřív 12.400 a v roce 2005 zhruba dvě tisícovky.

Třetím státem s největším počtem českých pracovníků bylo loni Irsko. Místo v něm našlo 12.000 osob, tedy téměř třikrát víc než v roce předcházejícím. V Rakousku loni pracovalo asi 5300 Čechů a Češek. Přes čtyři tisíce jich byly ve Švýcarsku i Itálii. Zhruba 2800 českých občanů našlo uplatnění ve Španělsku, kolem 1200 pak v Nizozemsku i na Slovensku.

Podle ministerstva britské údaje nejsou přesné. Vycházejí totiž z registru pracovníků. "Předpokládá se, že značná část pracovníků se ze systému neodhlašuje," uvedlo ministerstvo. Podle dat Češi v Británii nejčastěji pracují ve službách, pohostinství, zemědělství, výrobě a potravinářském průmyslu.

Zmizí čeští zdravotníci za hranice?

Zhruba čtvrtina Čechů, co působí v Německu, si vydělává ve zpracovatelském průmyslu či řemeslem. Přes 2100 lidí je v pohostinství. Kolem 1500 osob našlo místo ve zdravotnictví.

Česká lékařská komora upozorňovala na to, že Česku hrozí odliv lékařů. V některých regionech již chybějí doktoři vybraných specializací. Málo je i zdravotních sester. V českých zdravotnických zařízeních proto pro změnu pracují často zdravotníci ze Slovenska. Do ČR rád přivezl zahraniční lékaře i ministr Tomáš Julínek (ODS).

Zdravotníky lákají ale i ostatní evropské státy. Inzeráty na pečovatelky zveřejňovalo třeba Rakousko a Švýcarsko. Společnost ve vyspělých zemích stárne. Podle odborníků bude proto do budoucna poptávka po ošetřovatelských a pečovatelských profesích ještě růst.

Reklama

Související články

Proč odcházejí čeští lékaři do zahraničí

Lékaři z Česka i z dalších postsocialistických republik často hledají uplatnění za hranicemi své vlasti, přestože v jejich rodné zemi se lékařských odborníků...

U Čechů je velmi populární práce v Británii

Po vstupu Česka do EU v roce 2004 se mnoho Čechů vydalo do zahraničí za prací. Velká Británie se stala jedním z oblíbených cílů, protože jako jedna z mála zemí...

Výběr článků

Načítám