Hlavní obsah

Počet pracujících seniorů vzrostl za posledních 15 let dvojnásobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stále více lidí ve vyšším věku se místo odchodu na odpočinek věnuje práci. Zatímco v roce 1993 bylo v tuzemsku asi 408 000 ekonomicky aktivních obyvatel nad 55 let, do roku 2006 se jejich počet téměř zdvojnásobil. Téměř každý desátý člověk ve věku od 65 do 69 let v roce 2006 pracoval, uvádí analýza Českého statistického úřadu. Senioři si přitom můžou přijít na poměrně slušné peníze.

Článek

Příčin je podle statistiků více. Roli hraje nejen zvyšující se počet pracujících důchodců, ale i celkové stárnutí populace. Svůj vliv má i zvyšující se zákonná hranice pro odchod do důchodu.

Jak ale upozorňuje ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová, dalším významným faktorem je panující nedostatek lidí na trhu práce. Zaměstnavatelé pak sahají po studentech i seniorech. Nabízejí seniorům takové finanční podmínky, o jakých se jim před pěti lety ještě ani nesnilo, a senioři tudíž mají velkou motivaci k práci, uvedla.

"Dalším důvodem jsou rostoucí obavy ze zabezpečení v pozdním důchodcovském věku," podotýká Šichtařová. Poukazuje také na to, že nynější důchodci žijí aktivněji než jejich předchůdci před 20 lety a svoje koníčky potřebují financovat.

Ženy končí kariéru dřív

Nejvyšší podíl lidí, asi třetina, plánuje odchod na odpočinek ve věku 60 až 64 let. Kolem osmi procent lidí chce ale pracovat co nejdéle. Podle statistiků také obecně platí, že ženy plánují ukončit ekonomicky aktivní kariéru dříve než muži.

Ženy by tak nejčastěji rády učinily už před 60. rokem, muži nejdéle o čtyři roky později. Přesto asi 28 procent lidí chce pracovat nejméně do 65 let, nebo pokud možno co nejdéle. Ze 125 000 pracujících důchodů nad 55 let v roce 2006 téměř polovinu tvořily ženy, s věkem ale jejich zastoupení klesalo.

Nejvíc důchodců pracovalo ve službách a průmyslu, nejméně v zemědělství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám