Hlavní obsah

Firma musela kvůli zákonu propustit přes stovku handicapovaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/JESENÍK

Jesenická firma Orfideus musela koncem minulého roku propustit přes stovku z více než 220 zdravotně postižených pracovníků. Neměla na jejich platy, protože podle nové úpravy zákona mohou zaměstnavatelé handicapovaných dostat měsíčně maximální příspěvek 9 000 Kč na osobu místo původních 12 000 Kč. Firmu se prý navíc již dříve "snažil nezákonně zlikvidovat" úřad práce v Jeseníku.

Článek

Zaměstnanci firmy, kteří pracují v naprosté většině z domova, si stěžují na jednání úřadů, zvláště úřadu práce v Jeseníku. Sepsali otevřený dopis, v němž současný systém kritizují. Vedení jesenického úřadu práce kritiku odmítá.

"Nejenže neustále dokladujeme svoji invaliditu v míře, která na jiných úřadech práce není nutná, dnes k nám i dojíždí kriminální policie a vyšetřuje 2-3 hodiny jako nějaké zločince. Mnozí z nás bez nadsázky odnesli výslechy kriminalistů psychickou újmou," popsali zaměstnanci v otevřeném dopise. Zatím ho podepsalo přes 60 pracovníků.

Jesenický úřad práce se prý firmu snažil zlikvidovat

Jesenický úřad práce ale podle zaměstnanců snížil výši příspěvku už v loňském 4. čtvrtletí. "Velmi hrubým způsobem takto porušil zákon. Po písemném upozornění odeslaném ÚP byl po několika týdnech příspěvek uhrazen, ovšem opět ne v celé výši," uvádějí zaměstnanci v dopise s tím, že snahou úřadu bylo firmu zlikvidovat.

Proto kritizují celý nový systém. "Jen pro úsporu státních financí jsou zaměstnavatelé zdravotně postižených prezentováni záměrně na příkladech několika málo nepoctivců jako podvodníci," stěžují si v otevřeném dopise.

Ředitel jesenického úřadu Martin Viterna odmítl, že by snahou ÚP bylo společnost zlikvidovat."Nikomu klacky pod nohy neházíme. Musíme se ale chovat jako správní hospodáři odpovídající za státní peníze. Než něco vyplatíme, tak si to prověříme. Nic dalšího k tomu do doby dořešení celé záležitosti nebudu říkat," uvedl Viterna.

Firma nedostala na vybranou

Orfideus, který se zabývá především výrobou bižuterie a prodejem kancelářských potřeb, nechtěl snižovat platy, a tak raději víc než stovku z původních 230 pracovníků propustil. Za některé zakázky totiž dostával podstatně méně než byla nákladová cena a doháněl to právě příspěvky úřadu práce.

Třeba společnost Jablonex, pro niž postižení vyráběli růžence, platila za kus osm korun, náklady přitom byly o 20 Kč vyšší, poznamenal spolumajitel firmy Zdeněk Stabrava.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám