Hlavní obsah

Soutěž o nejlepšího zaměstnavatele vyhrála 3M Česko

PRAHA

Vítězem pátého ročníku soutěže o nejlepšího zaměstnavatele České republiky v roce 2008, kterou pořádá poradenská firma Hewitt Associates, se stala společnost 3M Česko. Na druhém místě skončila firma Logos, na třetím Cisco Systems. Loni vyhrála společnost IKEA. Firmy hodnotily jejich vlastní zaměstnanci na základě dotazníků.

Foto: Profimedia.cz

Nejspokojenější jsou se svým zaměstnavatelem v roce 2008 pracovníci 3M Česko. (ilustrační foto)

Článek

Další místa v první desítce letos obsadily společnosti Hilti ČR, Microsoft, Aquasoft, EN Telekomunikace, Oriflame, GlaxoSmithKline a KRKA ČR. "I letos se v žebříčku umístily velké i malé, české i nadnárodní společnosti. Prokazuje to, že o umístění nerozhoduje jméno, obor či jak se firma prezentuje navenek," komentovala žebříček projektová manažerka studie v ČR a SR Ludmila Novotná.

Studie podle ní ukázala na to, že zaměstnanci deseti nejlepších zaměstnavatelů jsou výrazně spokojenější se všemi částmi pracovního života, přímým nadřízeným počínaje a odměňováním konče. Nejlepší zaměstnavatelé mají o 23 procent více motivovaných zaměstnanců v porovnání s průměrem trhu.

Nejlepší zaměstnavatelé mají nejnižší fluktuaci i absence

Motivovaní zaměstnanci přinášejí společnosti lepší obchodní výsledky. Nejlepší zaměstnavatelé vykazují proti průměru o 24 procent vyšší návratnost pro akcionáře a dvojnásobně vyšší tržby na zaměstnance než zaměstnavatelé průměrní. Lépe vycházejí i personální ukazatele.

Nejlepší zaměstnavatelé mají na manažerských pozicích fluktuaci poloviční proti ostatním firmám. Fluktuace nově nastupujících zaměstnanců je u nich během prvního roku nižší o třetinu. Zaměstnanci nejlepších mají o tři dny nižší průměrnou absenci na zaměstnance kvůli nemoci.

Nejlepší zaměstnavatele výrazně odlišuje od ostatních společností vnímání vrcholového managementu zaměstnanci. Své vedení hodnotí lépe ve všech dotazovaných oblastech téměř o třetinu více zaměstnanců nejlepších podniků. Zaměstnanci těchto firem mají pocit, že se o ně vedení zajímá a považuje je za nejdůležitější zdroj společnosti.

Firmy hodnotily jejich vlastní zaměstnanci

Studie Nejlepší zaměstnavatelé ČR 2008 posuzuje firmy na základě názorů vlastních zaměstnanců, personálních politik společnosti a pohledu jejich nejvyššího vedení. Soutěže se mohly zúčastnit společnosti, které mají alespoň 50 stálých pracovníků a jež na českém trhu působí alespoň dva roky. Přímo bylo osloveno více než 400 nejvýznamnějších firem působících v ČR.

Do studie se přihlásilo 51 společností, z nichž podmínky pro analýzu splnilo 45 firem. V těchto firmách bylo shromážděno 8056 vyplněných zaměstnaneckých dotazníků. Tento vzorek reprezentuje populaci a názory více než 20 000 zaměstnanců. Jednotlivá odvětví byla prý zastoupena relativně rovnoměrně.

Reklama

Výběr článků

Načítám