Hlavní obsah

Zaměstnanci ČEZ v Bulharsku začali stávkovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIA

Zaměstnanci bulharské distribuční společnosti CEZ Razpredelenie Bulgaria, kterou ovládá česká elektrárenská společnost ČEZ, začali stávkovat. Část zaměstnanců zahájila stávku už dříve a dnes se k nim přidali další- ve stávce jich je už zhruba 90 procent. Nelíbí se jim navrhované zvýšení platů a výhrady mají i vůči chystanému propouštění.

Článek

Po týdenních jednáních se zaměstnanci se zástupci společnosti dohodli na zvýšení platů o 23,4 procenta. Dohoda ale zatím nepanuje v tom, jak se bude více peněz dělit mezi zaměstnance. Ti podle agentury Reuters vyžadují i lepší pracovní podmínky a vyšší bezpečnostní standardy.

Ve stávce už je zhruba 90 procent zaměstnanců, což je 2700 lidí. Vedení podniku uvedlo, že kvůli stávce nebude přerušena dodávky elektřiny, což je i požadavek uvedený v zákoně.

"Budeme stávkovat tak dlouho, dokud nedosáhneme dohody," řekl předák stávkového výboru Denko Roidev. Pracovat podle něj přestali všechny servisní týmy, inspektoři i administrativní pracovníci a je třeba počítat s tím, že se zpomalí i případné opravy na rozvodné síti.

Společnost CEZ Razpredelenie Bulgaria dodává elektřinu více než dvěma milionům odběratelů na západě Bulharska, včetně obyvatel Sofie.

ČEZ má v rozvodné síti na západě Bulharska podíl 67 procent a loni prodal 8,46 miliardy kilowatt hodin elektrické energie. Z toho 46 procent šlo domácnostem a 54 procent firmám.

Reklama

Výběr článků

Načítám