Hlavní obsah

Brno nechce na veřejné práce nezaměstnané, raději najímá firmy

BRNO

Většina brněnských městských částí nechce využívat nezaměstnané na úklid a jiné veřejně prospěšné práce. Zatímco jiná města v kraji zájem mají, brněnští starostové si raději najímají specializované firmy. Řada z nich tvrdí, že nemá s lidmi z evidencí úřadů práce dobré zkušenosti - často prý v pracovní době napáchají více škody než užitku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Řada městských částí v Brně odmítá na úklidové a podobné práce využívat lidi registrované na úřadu práce (ilustrační foto)

Článek

Loni vzniklo v Brně 139 míst pro veřejně prospěšné práce. Úřad práce za to zaměstnavatelům vyplatil přes 12 milionů korun, stejně jako v roce 2006. Letos by měl utratit více. Navýšení částky pro veřejně prospěšné práce plánují i jiná města, třeba Znojmo a Hodonín. Velký zájem mají především okresní města, ale i menší obce.

V Brně je to jinak. "Starostové při naší nabídce většinou namítají, že pracovníci z úřadu práce nejsou spolehliví. Někdy prý rozkradou nářadí nebo se někde opíjejí v pracovní době," tvrdí mluvčí úřadu práce Ivana Ondráková. Až na výjimky tak o nezaměstnané velký zájem není.

Slova mluvčí potvrzuje místostarosta Bohunic Antonín Crha. "Jsou to většinou lidé, ke kterým bychom museli najmout ještě dalšího člověka jako kontrolu. A většinou napáchají víc škody než užitku," uvedl. Pro městskou část je podle něj výhodnější platit za celý úklid specializovaným firmám, i když je to ročně přes milion korun.

Někde naopak nezaměstnaní fungují bez chyby

Městská část Brno-sever si spolupráci naopak chválí. Nyní tam uklízí 26 lidí bez práce a jejich počet by se měl zvýšit až na 40. "Je pravda, že někteří z nich do práce chodit nevydrží. Buď nepřijdou vůbec nebo to vzdají po pár dnech. Velká část ale vytrvá a spolupráce je dobrá," poznamenala mluvčí Brna-sever Lucie Šustková.

V centru krajského města v Brně-střed zasahuje takzvaná Rychlá rota. Tak místní úředníci pojmenovali skupinu asi 20 nezaměstnaných, která má na starost především ruční čištění chodníků, a doplňuje tak služby najatých úklidových firem.

"Vysíláme je na různá místa městské části podle aktuální potřeby, jakmile se dozvíme, že je někde potřeba jejich zásah," uvedl mluvčí radnice Roman Burián. Podle něj s pracovníky nikdy nebyly problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám