Hlavní obsah

Zdravotně postižení pracují v obou komorách parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdravotně postižené pracovníky zaměstnávají obě komory parlamentu. Sněmovna přímo zaměstnává tři handicapované, Senát jednoho - horní komora parlamentu ale loni uzavřela smlouvu s agenturou, která zprostředkovala práci deseti zdravotně postiženým v senátních recepcích. Sněmovna pro změnu odebírá zboží od firem zaměstnávajících handicapované, což je další způsob, jak vyhovět zákonu.

Článek

Některé firmy začaly zdravotně postižené pracovníky v poslední době propouštět kvůli snížení státního příspěvku na jejich zaměstnávání. Zákon dává možnost buď zaměstnat čtyři procenta z celkového počtu, nebo za tento počet odebírat zboží od firem zaměstnávajících tyto lidi.

"Zaměstnáváme tři osoby, ale odebíráme zboží za víc než 18 lidí," uvedl Roman Žamboch z tiskového odboru Sněmovny. Kancelář Senátu loni v listopadu na základě výsledků výběrového řízení podepsala smlouvu a Agenturou Pancéř, která se mimo jiné věnuje zaměstnávání osob se změněnou pracovní schopností.

Tito handicapovaní v Senátu pracují v recepcích, kde zapisují příchozí do seznamu návštěv nebo jim vydávají identifikační karty, uvedl Petr Kostka, tiskový tajemník Kanceláře Senátu. "Je třeba po čase vyhodnotit, do jaké míry se práce zdravotně postižených v recepcích Senátu osvědčila. Pak bude čas na řešení, jak dál, ale Kancelář Senátu bude postupovat tak, aby plnila zákon, který zaměstnávání zdravotně postižených občanů upravuje,“ dodal Kostka.

Příspěvek na zaměstnávání zdravotně postižených vláda snížila v rámci reformy veřejných financí. Do konce loňského roku se odvíjel od průměrné mzdy, nyní je stanoven podle skutečně vynaložených mzdových nákladů na nejvýše 9000 korun měsíčně v případě těžce zdravotně postiženého a na 6500 korun u ostatních postižených. U těžce zdravotně postiženého činí rozdíl kolem pěti tisíc korun měsíčně, u ostatních zhruba 500 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám