Hlavní obsah

Ekohoteliérství – podnikání trochu jinak

Kariéra, E. Straka

Hotelů, penzionů, studentských ubytoven a jiných druhů ubytovacích zařízení je po České republice plno. Ovšem jen pár z nich se může pochlubit evropskou či českou značkou „Ekologicky šetrná služba.“

Článek

Zařízení, kterým se podařilo získat tuto značku, je u nás osm, od autokempu Oasa Staňkov u Třeboně až po pětihvězdičkový zámecký hotel Chateau Mcely, bývalé sídlo Thurn-Taxisů.

Luxusní Chateau Mcely je teprve druhým hotelem této kategorie v celé Evropské unii. Je tedy zřejmé, že „zelená nálepka“ není jen vizitkou pro turistické ekofarmy, ale jde o prestižní věc, která může i dobře vydělávat.

Ekologické ubytování se stává standardem

Hotel, kde jsou návštěvníci nabádáni, aby při větrání v zimních měsících ztlumili topení, kde se třídí odpady, pere se s použitím ekologicky nezávadných prášků, svítí se ekologicky šetrnými žárovkami, napájenými energií z obnovitelných zdrojů, má velkou šanci na to, že se stane oblíbenou destinací.

Hodně turistů, zejména zahraničních, je už totiž na jistý ekologický standard zvyklých a jejich pocit „jako doma,“ pro ně znamená i jistou pokoru k životnímu prostředí. Nejčastěji se jedná o návštěvníky ze skandinávských zemí.

V Evropě je ekologických hotelů zatím 135, nejvíce údajně v Itálii, kde se ekologické hoteliérství rozšířilo po turínských olympijských hrách, kdy například celá olympijská vesnice byla "zelená."

Pouze třídit odpad nestačí

Nízký počet ekohotelů dává tušit, že získat označení ekologicky šetrné služby nebude jednoduché. Rozhodně k tomu nestačí jen třídit odpady nebo svítit úspornými žárovkami.

Hotel, jenž se o toto označení uchází, by měl ještě například alespoň dvaadvacet procent energie čerpat z obnovitelných zdrojů, neměl by topit uhlím, měl by mít dobrou izolaci oken, využívat místní produkty, apod.

Hostům by se rovněž mělo dostat podrobných informací, třeba o tom, jak třídit odpad nebo jak šetřit hygienickým materiálem. To ale zdaleka není vše, požadavků je mnohem více, celkem 78. Některé jdou splnit snadno a bez větších nákladů, jiné jsou finančně náročnější.

Ekologicky = ekonomicky

Není se ale třeba obávat, že by případné větší náklady zatížily hotel tak, že by zkrachoval. Ekologická opatření nejdou proti ekonomice, protože šetří náklady, hlavně u elektřiny, vody a papíru.

Peníze, vynaložené při počáteční investici, by se tak měly ekologickému podnikateli v dohledné době vrátit a přivést jeho podnikání do příjemné fáze ziskovosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražský Hotel Jalta oslavil padesátiny

S mírným předstihem zahájil prvního dubna pražský hotel Jalta oslavy 50. výročí své existence. A byla to sláva plně v aprílovém duchu. Za zvuků internacionály,...

Výběr článků

Načítám