Hlavní obsah

Povolání: Agenti na palubě letadel

Kariéra, Pavel Rajchrt
PRAHA

Cestování letadlem je naprosto běžnou součástí života. Létá se čím dál víc, turistiku postupně předstihují pracovní lety. Po tragédiích z 11. září se u letů klade zásadní důraz na bezpečnost. Cestující se nyní mohou spoléhat na práci tzv. Air Marshalls - „ostrých“ mužů a žen, kteří často vůbec ostře nevypadají.

Článek

Možná jste s ním letěli, ani o tom nevíte. A to je dobře. Řeč je o „létajícím maršálovi", tedy o zvláštním agentovi, který dohlíží na bezpečnost letu. Jeho hlavním úkolem je být nenápadný a pozorovat, jestli nehrozí nějaké nebezpečí. V případě, že by nebezpečí nastalo, je vycvičen na to, aby ho eliminoval, včetně zpacifikování případného útočníka.

Mossad? CIA? Ne, ČSA!

O létajících maršálech se ví, že je pravidelně využívají izraelské národní aerolinky El, Al a některé americké společnosti, které se snaží čelit hrozbě teroristických útoků. Už méně se však ví, že tito tajní agenti cestují i na řadě spojů českého národního dopravce ČSA. Jsou to speciálně vybraní policisté a policistky, kteří prošli náročným výcvikem, jenž v podstatě nikdy nekončí.

Jejich práce na první pohled může vypadat dobrodružně, často díky zkresleným představám amerických filmařů, v reálu je ale vcelku jednotvárná.

„Nejhorší je naučit se stále držet pozornost, což je při letech trvajících i přes deset hodin docela náročné. Zatímco většina cestujících spí, nebo jinak relaxuje, musíme být stále ve střehu," říká jejich šéf z Oddělení doprovodu letadel Policie ČR. Jeho jméno i tvář jsou, stejně jako u jeho podřízených, tabu. Je to pochopitelné - k čemu by byl agent, jehož foto se objeví v novinách?

Hlavní úkol: Zůstat nenápadný

Kdo by ovšem při nástupu do letadla hledal dvoumetrového chlápka se sestřihem na ježka a vybouleným podpaždním pouzdrem pod sakem, bude asi zklamán. Být nenápadný. To je hlavní zásada při této práci a proto byste agenty jen těžko poznali. Zasáhli by, až by opravdu šlo do tuhého.

Rozhodně nečekejte, že když se někdo na zaoceánském letu opije a bude dělat výtržnosti, policista mu nasadí želízka. „Může to být zkouška teroristů, jestli někdo z policie na palubě je. Kdyby to tak bylo, byl by náš člověk už k ničemu," dodádá velitel vzdušných ochránců.

Jejich práce se neomezuje jen na hlídání dění na palubě. Začíná už před odlettem, kdy zkontrolují seznam cestujících a nakládání zavazadel. Jsou i při odbavení cestujících, kdy monitorují, jestli se nechovají podezřele. Do náplně jejich práce patří i spolupráce na transportech vyhoštěných občanů jiných zemí z Česka a naopak přivážení Čechů, kteří byli vykázáni z jiných států.

Mezinárodní spolupráce podle slov jejich šéfa funguje bezproblémově. Platí mezi nimi pravidlo, že pokud agenti někam letí, vždy o tom ví protistrana na letišti, kde letoun přistává. Kvůli tomu, aby se předešlo nežádoucím konfliktům.

Reklama

Související články

ČSA rozšiřují počet destinací

České aerolinie (ČSA) po letech stagnace rozšíří od letního letového provozu počet destinací. Díky úspěšnému loňskému roku tuzemských aerolinek se cestující...

Výběr článků

Načítám