Hlavní obsah

Zaměstnavatelé si stále víc hledí svých pracovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Tuzemské firmy si stále víc hledí zaměstnanců a nabízejí jim nadstandardní pracovní podmínky. Zlepšují pracoviště a víc dbají také na odpočinek svých lidí. Stále častěji dbají i na to, aby se jejich lidé cítili v práci dobře. Proto personalisté přicházejí se stále novými nápady, jak si kvalitní zaměstnance, pro které už není podstatný jen dobrý plat, udržet.

Článek

V benefitech už zdaleka už nejde jen o poslední dobou velmi mediálně skloňované stravenky, pět týdnů dovolené nebo volnou pracovní dobu. To už je v řadě firem samozřejmost.

Třeba zaměstnanci telekomunikační společnosti GiTy mohou využívat poukázky do fitness nebo do bazénů. "Máme také speciální sportovní den," popsala šéfka firmy Olga Girstlová. Svým zaměstnancům se snaží jít příkladem. Na rozdíl od řady jiných manažerů je prý relaxace součástí jejího životního stylu. "S manželem si pravidelně bereme dovolenou, navštěvujeme wellness centra a sportujeme," popsala.

Fitness poukázky ale i masáže přímo ve firmě

Podobné možností v některých firmách i řadoví zaměstnanci. Oblíbené jsou například takzvané team buildingy, několikadenní pobyty spolupracovníků se sportovními aktivitami. Mají je například i na Masarykově univerzitě.

Větší možnosti ale většinou bývají v soukromých firmách. "K dispozici jsou i různé typy masáží, které nejsou sice zdarma, ale zato přímo ve firmě a zájemci tak nemusí odcházet mimo budovu," popsal mluvčí AVG Technologies Jiří Macík. Firma lidem platí výuku cizích jazyků.

Také brněnský Zetor plánuje vylepšit svým lidem pracovní prostředí. Zatím jsme tuto oblast příliš nerozvíjeli, ale už delší dobu uvažujeme o různých možnostech," popsal personální šéf firmy Richard Kruksa. Nevzhledné výrobní prostory doplnila firma už před několika lety odpočinkovými zónami, nyní je chce zcela oddělit od výroby a klimatizovat. "Plánujeme i další výhody, třeba poukázky na nejrůznější nákupy," doplnil Kruksa.

Programy pro relaxaci lékařů nejsou

Jsou ale i jiná náročná zaměstnání. Třeba lékařům relaxaci po náročném operačním dni ale zaměstnavatelé většinou nenabízí. "V mnoha našich kancelářích jsou vidět ty velké cvičící balony, peníze na další programy pro naše zaměstnance ale nejsou," potvrdila mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Nesvadbová.

Že i lékaři by na tom mohli být podstatně hůř, dokládá Arnošt Buš, který vede ukrajinskou pobočku Metry Blansko. "Teplá voda a možnost jíst oběd v čisté jídelně mimo pracoviště nebo mít vlastní skříňku na věci, to je tu v moha firmách ještě pořád nemožné," popsal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám