Hlavní obsah

Profil Kariéry: Tonda Kala – moderátor

Kariéra, Pavel Rajchrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Rádio a rozhlasové vysílání jsou spolu s internetem fenoménem dneška. Zatímco u internetového zpravodajství má většina lidí představu, jak funguje, málokdo měl možnost přijít do kontaktu s náplní práce rozhlasového moderátora. Její zákulisí nám poodhalil Tonda Kala, který je už neuvěřitelných třináct let moderátorskou stálicí brněnského Rádia Krokodýl.

Článek

„Na vysílání se už po těch letech nepřipravuji tolik jako dřív, protože za těch třináct let už vím, jak na to, ale za povinnost považuji, abych věděl, co se ten den děje. Takže si přečtu noviny a podívám se na internetové zpravodajské servery, abych měl přehled,“ představuje Tonda své denní rituály.

Vinyl i CD jsou minulostí

V dnešním vysílacím studiu se už nevyměňují „cédéčka“ nebo vinylové desky. Vše se hraje z počítače.

„Máme speciální vysílací systém, který si vlastně hraje sám. Při zadávání písniček do počítače se jako doprovodné údaje zadává spousta informací. Jako například, jestli je to pomalá, rychlá, smutná, či veselá muzika a další doplňující informace. Počítač pak neustále prohledává ve svém bohatém archivu a vyhodnocuje, jaký typ songu už hrál a jaký by měl následovat,“ vysvětluje Tonda Kala.

Vysílací systém, jaký používají renomovaná zahraniční rádia si pamatuje i to, kdy se mají vysílat reklamy, případně speciální informační servisy, jakým přes léto je například cykloservis. „Pak začne na monitoru blikat upozornění a já vím, že se mám nachystat na další vstup,“ dodává.

Moderátor musí dávat pozor také na to, kdy má odehrát reklamu, případně vyhlásit avizovanou soutěž. „Posluchači zavolají a odpoví na soutěžní otázku, většinou je to tak, že si náš rozhovor nahraji a pak ho sestříhám, abych vymazal případné přeřeky.“

Šest hodin v kuse není zvláštnost

Jedna vysílací směna trvá asi tři hodiny, ale může být i delší. Záleží na tom, jestli jsou všichni kolegové v práci. Pokud ne, tak se vzájemně zastupujeme, takže se může stát, že jdu vysílat od šesti do devíti ráno a pak od jedné odpoledne do čtyř. Nebo klidně šest hodin v kuse.“

Řadě posluchačů nepřijde divné, že svého oblíbeného moderátora slyší i o víkendech, vánocích a státních svátcích. „Chodíme do práce každý den, tedy i o svátcích. A navíc – posluchač nesmí poznat, že mne bolí zuby, nebo mám nějaké problémy a do zpěvu mi moc není. Zkrátka, když se rosvítí nápis ON AIR, tak jsem profesionál s úsměvem na rtech,“ vysvětluje Tonda, kterému i během rozhovoru nezmizí úsměv ani na chvíli.

A co ho na práci v rádiu nejvíc baví? „Mám možnost informovat lidi o tom podstatném, co se děje podle svého výběru. Je to dobrý pocit, když vím, že mě denně poslouchá několik desítek tisíc lidí,“ dodává Tonda Kala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám