Hlavní obsah

Jak si vybrat tu správnou firmu

Kariéra, E. Straka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Různých technik a doporučení, jak zvládnout přijímací pohovor, najdete v literatuře i na internetu nepočítaně. Poradí vám, na jaké otázky si dát pozor, jak se chovat i jak se obléct. S čím vám ale žádné techniky nepomohou je výběr vašeho budoucího zaměstnavatele, což je zásadní faktor pro vaši další spokojenost v zaměstnání.

Článek

Než tedy k nějakému pohovoru vyrazíte, zjistěte si o vašem případném zaměstnavateli co nejvíce. Možná si říkáte, že je taková příprava zbytečná a že úplně stačí, když si při prvním kontaktu s případným šéfem dáte pozor na vyjadřování a budete se snažit zanechat dobrý dojem. Omyl, cílem pohovoru je sice výběr – nicméně nejen zaměstnavatelův, ale i váš.

Na úvod kapka detektivní činnosti

Nejdřív proto propátrejte internet – jaké má firma stránky, jestli jsou tam všechny důležité údaje, například o její velikosti, majitelích nebo managementu. Dívejte se i po ohlasech na produkty společnosti, ať už od odborníků nebo „laiků“ na diskusích.

Zkuste najít informace o klíčových lidech ve firmě, rovněž byste měli znát historii firmy i její pozici na trhu. Při hledání relevantních údajů se ale rozhodně nespoléhejte jen na oficiální podnikové zprávy, ale pokuste se mezi známými najít někoho, kdo tam pracuje nebo alespoň zná nějakého místního zaměstnance.

Jde vůbec o seriozní práci?

Než půjdete na pohovor, mělo by vás také zajímat, jak dlouho je výběrové řízení na pozici otevřeno a jak je možné, že dosud nikdo neuspěl. I od někoho, kdo firmu zná tzv. „zvenku“, se docela dobře můžete dovědět, že před vámi na tutéž pozici už nastoupilo několik lidí, kteří ale byli těsně před uplynutím zkušební doby propuštěni

V takovém případě si důkladně rozmyslete, zda má do takové společnosti smysl na pohovor chodit. Je zde totiž velká šance, že se jedná o běžnou praxi místního managementu – „vyždímat“ nováčky a rychle se jich zbavit.

A to nejdůležitější – smlouva a podmínky

Už předem byste také měli vědět, zda vás zaměstnavatel hodlá přijmout do trvalého pracovního poměru nebo jen na živnostenský list. Pokud to jasně nedeklaruje před pohovorem a informuje vás o tom až při něm, je něco v nepořádku. Stejně jako když na vás potenciální zaměstnavatel spěchá s podepsáním pracovní smlouvy, aniž by vám dal čas na její důkladné přečtení.

Takže ještě jednou – nebojte se investovat svůj čas a informujte se na potencionálního zaměstnavatele dřív, než mu stanete tváří v tvář. Uděláte-li to, nejen, že se vám bude lépe vyjednávat o pracovních podmínkách, ale můžete tím také předejít mnohdy i velmi nepříjemným překvapením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám