Hlavní obsah

Úřad práce: Romové potřebují dohled, mají problém se směnami

MOST

Zaměstnaní Romové potřebují zvýšený dohled a mají problém se směnným provozem, shodli se zástupci firem, které na Mostecku Romy zaměstnávají. Na druhou stranu se podle ředitele mosteckého úřadu práce Oldřicha Malého ukázalo, že některé mýty a domněnky se nepotvrdily.

Článek

Romové pracují stejně dobře ve skupinách jako samostatně, není je tedy třeba rozptylovat, aby jich nebylo více pohromadě, řekl Oldřich Malý ČTK.

Mají ale například zvýšenou potřebu ocenění své práce ze strany nadřízeného. Problémem jsou rodinné vztahy. "Dobré je počítat s jejich pevnými rodinnými vazbami v personální politice. Osvědčuje se zaměstnávání dětí stávajících pracovníků. Kontraproduktivně se vazby projevují, odstěhují-li se příbuzní například do Anglie," doplnil Malý.

Je třeba počítat i s tím, že Romové projevují nespokojenost vůči zaměstnavateli jinak než majorita. Jejich kritika je spíše agresivní, s čímž musí zaměstnavatel počítat a neukvapovat se. "Kupodivu však respektují autority nejen ze svého středu, pokud jsou to přirozeně charismatické osobnosti," dodal Malý.

Na Mostecku zaměstnává menší či větší počet Romů na 80 firem. "Plánujeme výjezd na Slovensko, kde chceme u kolegů z úřadů práce zjistit, jak řeší zaměstnávání Romů oni," řekl Malý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám