Hlavní obsah

Německo a Rakousko zřejmě neotevřou trh práce až do roku 2011

PRAHA

Německo a Rakousko budou zřejmě jedinými členskými státy EU, které uplatní celé sedmileté období umožňující limitovaný přístup nováčků v EU včetně Čechů na pracovní trh, uvedl v Praze vicepremiér pro EU Alexandr Vondra (ODS). Přístup za prací tak budou omezovat patrně až do roku 2011.

Článek

Podle Vondry naopak Francie, Belgie a Dánsko od restrikcí zřejmě už brzy upustí. "Myslím, že existuje oprávněná naděje se domnívat, že tři z těch zemí - Francie, Belgie a Dánsko, už to poslední možné dvouleté období 2009 až 2011 neuplatní," uvedl Vondra. Naopak potíže vidí s Rakouskem, a hlavně s Německem, kde podle něj jde především o psychologický problém.

Vondra na debatním 76. žofínském fóru zdůraznil, že omezování trhu práce v EU je naprosto zbytečné a neopodstatněné. Co se týká Belgie, již v únoru se objevily informace, že tato země zvažuje omezení pracovního trhu pro Čechy.

Podle serveru EUobserver belgické ministerstvo vnitra pracuje na návrhu, který počítá s odstraněním přechodných opatření.Podle informací serveru by pro země, které vstoupily do EU v roce 2004, měla omezení padnout od 1. května.

Češi, kteří do EU vstoupili v květnu 2004, stále nemohou volně pracovat v pěti "starých" členských státech - kromě Belgie ještě ve Francii, Německu, Rakousku a Dánsku. Tento přechodný odklad pohybu pracovních sil budou moci tyto země uplatňovat maximálně ještě tři roky, tento termín se ale nevztahuje na Bulharsko a Rumunsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám