Hlavní obsah

Brigádníci si letos na platech přilepší až o pětinu

ČTK, dol, Kariéra
BRNO

Na platech si letos kromě zaměstnanců přilepší i brigádníci. Jejich průměrná hodinová mzda začíná na 60 - 65 Kč, což představuje nárůst až o pětinu. Nejlépe placená jsou místa v administrativě, kde je potřeba cizí jazyk, za hodinu tam lze vydělat 90 až 120 kč. Nejvíce volných míst je například u pokladen v supermarketech, o tuto práci však není velký zájem.

Článek

V Brně jsou lidé ochotni pracovat za plat nejméně 65 korun za hodinu, uvedla Marie Pípalová z agentury Index Nosluš. Méně peněz jsou podle ní ochotni brát jen cizinci, s výjimkou Slováků.

Pracovníky z Ukrajiny, Vietnamu a dalších zemí je ale většinou možné přijímat jen na nejméně kvalifikované práce, o které Češi nemají zájem, poznamenala Pípalová.

Češi si více vybírají

Problémy s obsazením volných pozic nemají agentury jen u pomocných prací. Téměř žádný zájem není o práci pokladní v obchodě, hlavním důvodem je především riziko manka. O tato pracovní místa se tak v poslední době často zajímají Slováci, shodují se oslovené agentury.

Češi si zvykli na lépe placená místa. "Máme i firmu, které platí 180 korun za hodinu, to už je ale práce pro člověka s naprosto plynulou němčinou," poznamenala Marcela Dvořáková z agentury StartPeople.

Zájem roste, nejvyšší bude tradičně před prázdninami

Zaměstnávání na dohodu má podle agentur výhody i nevýhody. Rozhodujícím faktorem hovořícím pro brigádníky je hlavně časová a finanční úspora, míní ředitel agentury Sodat Milan Vyleťal. "Z analýz, které si naše agentura dělá, lze ale říci, že za posledních pět let je zájem o agenturní zaměstnance vyšší," poznamenal.

Největší nápor zažívají pracovní agentury před letními prázdninami. Zájem o brigádníky na léto je ale zatím v útlumu. Některé firmy už podle agentur zájem projevily, nejvíc objednávek na toto období ale personalisté čekají na konci května a v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám