Hlavní obsah

Lékař, který ordinoval opilý, skončil s pokutou

– OLOMOUC

Olomoucký okresní soud uložil patnáctitisícovou pokutu dětskému lékaři ze Šternberku, který ordinoval v Domašově nad Bystřicí opilý. Vynesený rozsudek a výši trestu považuje starosta Domašova za výsměch a spolu s dalším starosty z okolních obcí se obrátil s žádostí o prošetření a nápravu na Českou lékařskou komoru (ČLK).

Článek

Na problém upozornilo v únoru několik matek starostu Domašova, který se obrátil na policii. Policie poté naměřila ordinujícímu lékaři 2,4 promile alkoholu v krvi. Na jeho pití poukazovali i rodiče z Města Libavá a Jívové, kde dětský lékař rovněž ordinuje.

Podle Olomouckého deníku soudce Petr Bednář rozhodl v kauze, v níž je lékař obviněný z ohrožování pod vlivem návykové látky, trestním příkazem a pediatrovi vyměřil pokutu 15 000 korun.

"Náhradní trest pak ve výši jednoho měsíce odnětí svobody," uvedl soudce Bednář. Ten je pro případ, že by pediatr pokutu nezaplatil. Lékaři hrozil u soudu také zákaz činnosti nebo až roční vězení.

Rozsudek nad lékařem pobouřil Domašov. Starosta Ladislav Števanka jej označil za výsměch. "S takovým postihem nemohu souhlasit. Vždyť je to trapné," řekl Števanka. Starostové obcí, v nichž lékař ordinuje, se proto obrátili na ČLK, aby případ prošetřila po své linii a podle nich zjednala nápravu.

"Stížnost jsme zatím neobdrželi. Jakmile ji dostaneme, jistě hned zahájíme šetření," řekl Deníku předseda revizní komise olomoucké pobočky ČLK Petr Němeček. V krajním případě může komora vyškrtnout lékaře ze svých řad, což by znamenalo konec jeho praxe.

Reklama

Výběr článků

Načítám