Hlavní obsah

Na Mostecko míří výrobce LCD obrazovek

– MOST

Tchajwanský výrobce plochých LCD obrazovek Taipei Electronic má zájem o pozemky pro výrobní halu v průmyslové zóně Joseph u Havraně na Mostecku. Pro region s dlouhodobě nejvyšší mírou nezaměstnanosti v zemi je to podle ředitele mosteckého úřadu práce Oldřicha Malého skvělá zpráva. Zarážející ale je, že o tak velké investici neví státní agentura CzechInvest.

Článek

Na Mostecku zatím na rozdíl od sousedního Lounska tak významný zahraniční investor chybí. Zástupce tchajwanské firmy se podle Malého zajímal, zda region může potřebné množství zaměstnanců nabídnout.

"Ujistil jsem ho, že ano. Nebude to už v plné výši z řad klientů úřadu práce. Naopak vznikne zdravá konkurence pro firmy, které například stále drží mzdy na minimální úrovni. Pokud si budou chtít lidi udržet, budou nuceni peníze přidat. To zajistí lepší podmínky pro obyvatele našeho regionu a výrazně větší šanci na uplatnění tak získají i naši klienti," uvedl Malý.

CzechInvest nic neví

O plánech Tchajwanců zatím nebyla informována státní agentura CzechInvest, což u takto velkých investičních projektů nebývá zvykem. „O této investici nic nevíme,“ řekla Právu mluvčí agentury Lucie Králová. Dodala, že vzhledem k tomu, že v zóně Joseph je pro investora připravena plocha jen kolem dvaceti hektarů, je plán tchajwanské firmy vytvořit pracovní kapacity až pro 3000 lidí poněkud zarážející.

Malý upozornil, že tchajwanská společnost očekává od města, které je vlastníkem zóny Joseph, rychlé a seriózní jednání. "Vedení firmy se bylo podívat i na Ukrajině či Slovensku, upřednostňují ale Česko. Měli bychom toho využít. Taipei zaručuje zahájení výroby do roka od získání stavebního povolení, v první fázi zaměstná 400 lidí," doplnil. Celkově by investor mohl nabídnout až 3000 pracovních míst.

Region postižený restrukturalizací těžkého průmyslu vykazuje od 90. let minulého století nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Na konci února dosáhla 14,93 procenta, bez práce bylo 8941 mužů a žen v produktivním věku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám