Hlavní obsah

Začít podnikat bude snazší, stávající živnostníci si moc nepolepší

PRAHA

Živnostníci pravděpodobně budou mít usnadněn vstup do nového podnikání. Nebudou například potřebovat živnostenské oprávnění na každou živnost, ale bude jim stačit jen jeden výpis z rejstříku. Počítá s tím novela živnostenského zákona, kterou podle očekávání doporučil schválit senátní hospodářský výbor. Horní komora bude normu schvalovat zřejmě příští týden.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle novely bude živnostenské podnikání mnohem snazší.

Článek

Novela má také zavést jedinou volnou živnost místo dosavadní více než stovky. Ruší místní příslušnost živnostenských úřadů. U některých živností odpadne prokazování nejméně tříleté praxe. Pokud někdo vystudoval příbuzný obor, nebo má potřebnou rekvalifikaci, bude mu stačit roční praxe.

Zástupci podnikatelů navrhované změny uvítali, například Hospodářská komora na nich i spolupracovala. Navrhované změny přinesou především usnadnění vstupu do podnikání, uvedl například předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. Postrádá ale větší pozornost živnostníkům, kteří již podnikají.

Obce a města přijdou o miliony

Změna zákona připraví obce o 125 milionů korun na poplatcích, které obce v souvislosti s živnostenskou agendou vybírají. Na druhou stranu jim ale podle něj redukce administrativní zátěže umožní snižovat náklady. Obce předloni vybraly na těchto poplatcích asi 200 milionů korun.

Snížení příjmů obcí lze podle tvůrců novely odhadnout na několik desítek milionů korun. Jednotky až desítky milionů jim naopak mají vynést poplatky za vydávání výpisů z živnostenského rejstříku. Tyto výpisy budou muset podnikatelé v budoucnu používat daleko častěji. A to hlavně v originální podobě a to k různým správním řízením, při žádostech o dotace a různých výběrových řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám