Hlavní obsah

Daň zatím přiznala pětina Čechů

PRAHA

Daňové přiznání dosud podala podle odhadů ministerstva financí zhruba pětina lidí. Daňové přiznání z příjmů je letos třeba podat do 31. března nebo v případě využití služeb daňového poradce do konce června. Nepodá-li člověk včas daňové přiznání, může mu finanční úřad zvýšit daň až o deset procent. Ministerstvo odhaduje, že letos zaplatí poplatníci zhruba 16 miliard.

Článek

Loni přiznání z příjmu podalo 2,23 miliónu lidí, přičemž podle odhadu ministerstva financí má letos daňové přiznání podat přibližně o pět procent lidí více. Ti by měli ovšem na daních zaplatit zhruba 16 miliard korun proti 17 miliardám před rokem.

Manželé daní společně naposledy

Pouze mírně vyšší zájem než loni očekává ministerstvo o společné zdanění manželů. Podle úřadu totiž již možnost společného zdanění plně využívají téměř všechny manželské páry. Loni využilo tuto možnost 870 000 lidí, tedy 435 000 manželských párů. Společné zdanění manželů je možné letos využít naposledy, daňové změny platné od letošního roku je totiž zrušily.

Chtějí-li manželé společné zdanění uplatnit, musejí podat daňové přiznání i v případě, že jinak k tomu nejsou povinni, a ani tak dosud neučinili. Takovým příkladem je například pracující muž a manželka bez příjmů nebo na mateřské dovolené.

Na daních by měly finanční úřady podle odhadů ministerstva vrátit lidem přibližně stejný objem peněz jako loni. Lidé v roce 2007 získali zpět 12,2 miliardy korun, přičemž téměř polovinu získali manželé se společným zdaněním.

Ti šťastnější se můžou těšit na přeplatky

Přeplatek na dani by měly finanční úřady poukázat bezhotovostně na účet nebo poštovní poukázkou do 30 dnů po konci termínu pro podání přiznání. Pokud však bude mít finanční úřad pochybnosti o správnosti či úplnosti dodaných údajů, začne s poplatníkem daňové řízení, které lhůtu pro vrácení přeplatku prodlužuje.

Na nápor lidí, kteří budou chtít podat daňové přiznání na poslední chvíli, se již tradičně chystají finanční úřady. Poslední březnový týden, tedy od 25. do 28. března, budou podatelny všech finančních úřadů otevřeny denně až do 18.00 hodin, v okresních městech navíc přibude úřední den i v sobotu 29. března od 08:00 do 12:00. Poslední březnový den pak budou podatelny všech finančních úřadů otevřeny do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám