Hlavní obsah

Matky na mateřské by měly zůstat v kontaktu s prací

PRAHA

Matky na mateřské a rodičovské dovolené by neměly ztrácet kontakt se svým dosavadním zaměstnavatelem nebo s oborem, ve kterém pracují. Tvrdí to ředitelka personální agentury Ivana Stolarská. Podle ní je velkým problémem, že matky začnou řešit svůj návrat do zaměstnání až po uplynutí rodičovské dovolené a nepřipravují se na něj dříve.

Článek

Podle Stolarské záleží jen na ženách, jaký přístup k mateřství zvolí. Pokud se na čtyři roky uzavřou jen do kolektivu maminek, těžko se jim pak vrací do pracovního procesu.

"Během rodičovské si mohou matky například rozšířit znalosti cizích jazyků," uvedla Stolarská s tím, že mohou kurzy absolvovat i prostřednictvím internetu.

Prezidentka Sítě mateřských center Rut Kolínská se domnívá, že většina matek ztrácí během mateřské sebedůvěru. Obávají se rovněž, že nemohou konkurovat svými dovednostmi a schopnostmi, protože většinu času věnovaly péči o domácnost.

"Neuvědomují si, že v období mateřské dovolené se přirozenou formou naučily řadě dovedností, které mohou být pro zaměstnavatele atraktivní," uvedla Kolínská.

Stolarská si myslí, že Česká republika poskytuje matkám poměrně dobré podmínky - je tu rozvinutá síť mateřských škol a ženy si mohou na mateřské přivydělat. V Česku ale bohužel zatím zůstává běžným problémem neochota poskytovat zaměstnání na částečný úvazek nebo jinou alternativní formu zaměstnání. Česká společnost také trpí řadou mýtů o problémovosti mateřství, především na trhu práce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám