Hlavní obsah

Lidé se základním vzděláním loni snáz hledali práci

BRNO

Lidé se základním vzděláním teď mají oproti minulosti větší šanci sehnat práci. Příkladem je Brno, kde podle všeho přibývá méně náročných výrob. Loni tak v této vzdělanostní kategorii výrazně klesl počet uchazečů na jedno volné pracovní místo. Ekonomové ale varují, že místa obsazená lidmi se základním vzděláním se budou v případě poklesu ekonomiky rušit jako první.

Článek

Na loňském úbytku míry nezaměstnanosti mají podíl i lidé se základním vzděláním. Hlavním důvodem jejich lepšího uplatnění je zájem firem, které potřebují méně kvalifikovanou pracovní sílu na nenáročné pozice.

Části zaměstnavatelů nekvalifikovaní pracovníci nevadí, na méně náročnou výrobu si je zaškolí sami. Pro většinu jsou ale lidé s nízkým vzděláním až poslední možnost. Teď je přijímají, protože v jiných kategoriích už je pracovní trh dost přebraný, upozornil ekonom Marek Hatlapatka. "Místa obsazená lidmi se základním vzděláním se také při poklesu ekonomiky budou rušit jako první," doplnil.

I nadále si ale práci nejlépe nacházejí vysokoškoláci

Problém je také v tom, že Češi s nízkým vzděláním o zaměstnání často nestojí, což ukazuje třeba malý zájem o rekvalifikace. Jde o práce za malé peníze a na vícesměnný provoz, popsala mluvčí brněnského úřadu práce Ivana Ondráková.

Proto je podle ní značná část z míst, které zaměstnavatelé hlásí na úřad práce, už dopředu určena pro cizince. Právě těch v brněnských firmách a institucích za poslední rok opět přibylo. Uplatnění nacházejí především ve stavebnictví a v poslední době také na dalších nenáročných pozicích například ve strojírenství.

Situace na trhu práce se podle expertů zlepšila i v dalších kategoriích vzdělání. "Nadále ale platí, že nejlépe nacházejí uplatnění lidé s vysokoškolským diplomem. Čím vyšší vzdělání, tím větší možnosti," doplnila mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám