Hlavní obsah

Na důchod si nejvíc spoří Češi a Američané

Kariéra, Daniel Olszyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

79 procent pracujících Čechů již začalo spořit na svůj důchod. Vyplývá to z celosvětového výzkumu AXA Retirement Scope 2008 finanční skupiny AXA, do něhož byla letos poprvé zařazena také Česká republika. Tento průzkum jasně ukazuje, že Češi spolu s Američany patří k nejaktivnějším národům na světě spořícím si na důchod.

Článek

Nehledě na vlastní přípravu a aktivnější přístup k důchodu ale Češi stále z hlediska zabezpečení ve stáří spoléhají v první řadě na stát. Uvědomují si ovšem krizi státního penzijního systému a v nadcházejících letech očekávají důchodovou reformu.

Reforma by podle respondentů výzkumu měla přinést snížení státních penzí. Z tohoto důvodu 62 % pracujících předpokládá, že si udrží placenou práci i po odchodu do důchodu.

Pro přípravu na důchod je zlomová čtyřicítka

Výzkum také odhalil, že se Češi na důchod připravují dříve, než tak činili dnešní penzisté. Zatímco současní důchodci začali šetřit v průměru kolem 48 let, dnes pracující shromažďují finanční prostředky na stáří již od 36 let.

S přípravou na důchod pak nejčastěji začínají na radu odborníka a klíčovým okamžikem se přitom pro ně stává dosažení 40 let věku.

Většina českých důchodců se prý cítí šťastně

I přes obavy z finanční nouze v penzi považuje 56 % současných důchodců svůj příjem za dostatečný a většina z nich se cítí šťastně. Z hlediska spokojenosti se svým příjmem čeští senioři evropský průměr o 10 % převyšují. V České republice jsou sice důchody v porovnáním s ostatními zeměmi nízké, ale totéž platí i o životních nákladech.

AXA Retirement Scope proběhl ve 26 zemích světa a dotazoval se více než 18 tisíc respondentů. Z České republiky bylo dotazováno více než 600 osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Do důchodu v 65 letech, schválila vláda

Vláda v pondělí schválila návrh zákona o změně důchodového systému. Podle předlohy by se měl například penzijní věk posunovat na 65 let a povinná doba...

Výběr článků

Načítám