Hlavní obsah

V počtu žen v politice je Česko až na 76. místě

PRAHA

Téměř tři pětiny Čechů a více než čtyři pětiny Češek si myslí, že v české politice je málo žen. Většina lidí je přesvědčena o tom, že větší šance dostat se do politických funkcí mají muži. Možnost proniknout do nejvyšších pater politiky mají ženy jen podle každého stého dotazovaného člověka. Ve srovnání s ostatními státy zabírá ČR v tomto směru nelichotivé 76. místo.

Článek

Vyplývá to z výzkumu, který si nechalo u Centra pro průzkum veřejného mínění vypracovat sdružení Fórum 50%%, které usiluje o vyšší zastoupení žen ve veřejných funkcích. Do výzkumu se zapojilo 1050 osob nad 18 let, celkem se v posledních dvou letech uskutečnil čtyřikrát, přičemž názory české společnosti se za tu dobu příliš nezměnily.

Podle předsedkyně Fóra 50%% Lenky Bennerové se společnost ale mírně radikalizovala a podpora zapojení žen do politiky roste. "Překvapivé je, že názor mění hlavně muži," uvedla Bennerová.

Politika je pánský klub

"Drtivá většina lidí považuje šance žen a mužů v politice za nevyrovnané. Stejně tak velká část lidí považuje zapojování žen do veřejných funkcí za užitečné. Vnímání politických stran je s tím v ostrém kontrastu," uvedla Eva Hejzlarová, další zástupkyně Fóra 50%%. I přes vůli voličů a voliček totiž pronikají ženy na volitelná místa kandidátních listin jen velmi pomalu. Čím vyšší je politické patro a s ním spojená moc, tím méně žen se do něj dostane.

Česko zaujímá podle zastoupení žen v parlamentu 76. příčku na žebříčku zhruba 190 států, který sestavila mezinárodní Meziparlamentní unie. Ve sněmovně mají ženy 15 procent křesel, v Senátu ani ne 14 procent. "Těsně před námi jsou Kazachstán, Zimbabwe a Turkmenistán, za námi Burkina Faso, Zambie a Angola," poznamenala Bennerová.

Čtyři z deseti lidí jsou dokonce přesvědčeni o tom, že se v Česku vstupu žen do politiky brání. Tři čtvrtiny dotázaných míní, že by ho proto bylo třeba aktivně podpořit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám