Hlavní obsah

Nečas nepočítá s mimořádným zvýšením minimální mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr práce Petr Nečas (ODS) nepočítá s tím, že by letos kvůli neočekávaně vyšší inflaci rostla minimální mzda. Neplánuje ani valorizaci životního minima, od kterého se odvozují sociální dávky, oznámil ve čtvrtek novinářům.

Článek

Minimální mzda činí 8000 korun. Vláda ji v lednu nezvedla. K jejímu zvýšení ji před nedávnem vyzvala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Požadovala po kabinetu také to, aby upravil penze a sociální dávky.

"Čistá minimální mzda byla v letošním roce od 1. ledna zvýšena právě tím, jak jsou udělány daňové odpočty či bonusy na děti. Nevidíme důvod proč ji zvyšovat," uvedl Nečas. Podle něj například matka, která pracuje za minimální mzdu a sama se stará o tři děti, má letos měsíčně o 2400 korun víc.

Ministr dodal, že není důvod ani pro valorizaci dávek. Mimořádně by se naopak mohly zvýšit důchody. Od srpna by se mohly podle Nečasova záměru zvednout v průměru o 5,1 procenta, tedy o 465 korun.

Nečas uvedl, že zvýšení minimální mzdy by mohlo mít nepříznivý dopad na zaměstnávání lidí s nízkou kvalifikací či s postižením. Právě oni totiž často za nejnižší výdělek pracují.

Nečas uvedl, že zvýšení minimální mzdy by mohlo mít nepříznivý dopad na zaměstnávání lidí s nízkou kvalifikací či s postižením. Právě oni totiž často za nejnižší výdělek pracují.

"Rostou ceny vstupů, energií a podobně. Při těchto tlacích na náklady, které zaměstnavatelé mají, by se mohlo velmi snadno stát, že budou (postižení a nekvalifikovaní) vytláčeni mimo pracovní trh. Zvyšování minimální mzdy je jednoznačně proti zájmům této skupiny lidí," uvedl ministr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám