Hlavní obsah

Nižší daně jsou lákadlem, které nezná hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku roste zájem o legální přesun sídel tuzemských společností do daňově výhodnějších zemí. Vyplývá to z ankety mezi poradenskými firmami a ekonomy. Důvodem podle nich nejsou jen nižší daně, ale i lepší podnikatelské prostředí.

Článek

"I když jsme za posledních pět let výrazně snížili korporátní daně, vůle podniků zvažovat přesun sídla do daňového ráje se zvýšila. Stačí vám k tomu jen malý tým právníků a obvykle jeden advokát na místě," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Daněmi se podle něj nedá konkurovat, taková strategie by zlomila státní rozpočet. Je třeba se zaměřit na zlepšení institucionálního prostředí a kompletní přepsání daňových zákonů směrem k větší jednoduchosti a motivaci, dodal.

"Je jisté, že snahy o daňovou optimalizaci se vyskytují také v českém daňovém prostředí," míní mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Finanční úřady prověřují podezřelé transakce v případech, kdy na ně narazí v daňovém řízení, nebo když jsou na ně upozorněny partnerskými daňovými správami.

Přesuny nejsou pouze na Bahamy, ale i do zemí EU

Také poradenská společnost Apogeo, která se daňovým plánováním zabývá, eviduje jasný trend nárůstu zájmu o využití zahraničních struktur. U žádostí o přesun sídla do zahraničí jde o meziroční nárůst o více než 50 procent, uvedl manažer firmy Petr Noščák.

Roste podle něj zájem především o některé státy Evropské unie, především Kypr a Nizozemsko. Hlavními důvody přesídlení není pouze výhodnější daňová legislativa, ale i vstřícnější podnikatelské prostředí, podotkl.

Němci ukryli do zahraničí pět miliard

V Německu nedávno propukl skandál po zjištění, že zámožní Němci ukryli před finančními úřady do zahraničních bank přes 200 milionů eur (asi pět miliard korun). V podezření jsou zřejmě stovky milionářů po celé zemi, z nichž odhadem 700 převádělo peníze do Lichtenštejnska.

Prokuratura v Německu vede vyšetřování i proti třem německým bankám, které údajně obviněným umožnily schovat prostředky na svých kontech a v trezorech. Jednotliví pracovníci nejmenovaných bank jsou rovněž podezřelí, že klientům radili s ukládáním peněz do lichtenštejnských nadací, čímž prý napomáhali k daňovým únikům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám