Hlavní obsah

Zaměstnavatelé stále více přispívají na životní pojištění

– PRAHA

Stále více podniků v Česku přispívá svým zaměstnancům na životní pojištění. Meziroční nárůst činí až 20 procent. Shodly se na tom největší tuzemské pojišťovny. Rostou také příspěvky, více přitom svým pracovníkům platí menší firmy.

Článek

Česká pojišťovna loni registrovala platby od více než 5500 zaměstnavatelů, kteří přispívají svým zaměstnancům na životní pojištění. Proti předcházejícímu roku se jejich počet zvýšil o tisícovku a za posledních šest let se dokonce ztrojnásobil, řekl mluvčí ČP Václav Bálek.

I Kooperativa v lednu 2008 evidovala přes 5000 zaměstnavatelů, kteří přispívají na životní pojištění. Ročně přibývá průměrně asi 10 000 pojistných smluv s příspěvkem zaměstnavatele, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Pojišťovna ING má aktuálně téměř 15 000 firemních klientů, kteří přispívají zaměstnavatelům na životní pojištění.

Nejvíce přispívají firmy do 30 zaměstnanců

České pojišťovně se průměrný příspěvek meziročně zvýšil zhruba o deset procent na 5700 korun ročně. "Z našich analýz je zřejmé, že nejvyšší příspěvky poskytují svým zaměstnancům menší firmy, které mají zhruba do 30 pracovníků. S jejich zvyšujícím se počtem pak příspěvky úměrně klesají," upozornil ředitel odboru zaměstnaneckého programu ČP Jiří Král.

A právě tyto malé firmy se podle něj nejvíce podílely na loňském nárůstu jak počtu zaměstnavatelů, tak průměrného příspěvku. Pokud jde o regionální rozdělení, tak dvě třetiny nových zaměstnavatelů byly ze severní a jižní Moravy a Prahy, doplnil Král.

Na daňových úlevách vydělá zaměstnanec i firma

Firmy čím dál častěji zejména s ohledem na nedostatek určitých kvalifikovaných pracovníků, zvýšenou fluktuaci a ne právě snadné hledání odpovídajících personálních náhrad využívají všech možností, jak účelně a dlouhodobě motivovat své pracovníky.

Vstříc jim vycházejí i nové daňové úlevy. Od letošního roku se zvýšil celkový limit na jednoho zaměstnance pro osvobození z daní a odvodů na sociální a zdravotní pojištění z příspěvku firmy na 24 000 Kč v součtu na soukromé životní a penzijní připojištění zaměstnance.

Nejčastější zaměstnaneckou výhodou v Česku je podle loňského průzkumu pojišťovny ING příspěvek na stravování, který nabízí většina ze stovky největších domácích podniků.

Druhé místo patří penzijnímu připojištění spolu se školeními a vzdělávacími kurzy. Z firem, které nějaké benefity nabízejí, jich na životní pojištění přispívá 42 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám